Η πανδημία COVID-19 είχε καταστροφικές επιπτώσεις στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο έκλεισαν τα σύνορα και περιορίζουν τα ταξίδια για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

Μαζικές ακυρώσεις πτήσεων από τις αρχές του 2020 προκάλεσαν τεράστιες απώλειες στις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου και τεράστιες μειώσεις στην κίνηση των επιβατών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το AksjeBloggen.com , η παγκόσμια αεροπορική κίνηση επιβατών αναμένεται να μειωθεί κατά 60% στα 1,8 δισ.

Πριν από τον COVID-19, τα έσοδα των εμπορικών αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως αυξήθηκαν από 323 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005 σε 612 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Ωστόσο, τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών αποκάλυψαν εντυπωσιακές οικονομικές απώλειες που προκλήθηκαν από την πανδημία, με τα έσοδα να αναμένεται να μειωθούν κατά 67% σε 191 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Το 2021, ο αριθμός αυτός προβλέπεται να ανακάμψει στα 287 δισεκατομμύρια δολάρια, ακόμα τα μισά από τα έσοδα του 2019.

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια αναμένεται να παρακολουθήσουν τη μεγαλύτερη οικονομική απώλεια, με τα έσοδα να πέφτουν κατά 38,8 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της επιδημίας. Τα έσοδα από τα αεροδρόμια της Ασίας-Ειρηνικού προβλέπεται να μειωθούν κατά 27,6 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση. Ακολουθούν τα αεροδρόμια της Βόρειας Αμερικής, με πτώση 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα.