Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται μετά την 31η Δεκεμβρίου για τα ταξίδια ως απόρροια της εμπορικής συμφωνίας της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, το BBC προχωρά σε μία σκιαγράφηση των νέων κανόνων που θα διέπουν τα ταξίδια.

Μπορώ να πάω σε διακοπές στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την 1η Ιανουαρίου;

Προς το παρόν, όχι. Λόγω της νόσου Covid-19, οι ταξιδιώτες από τις περισσότερες χώρες εκτός Ε.Ε. δεν μπορούν να επισκεφθούν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά μόνο για βασικούς λόγους.

Μετά τις 31 Δεκεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αντιμετωπίζεται πλέον ως μέλος της Ε.Ε., επομένως θα υπόκειται σε αυτούς τους κανόνες.

Οι μόνες χώρες εκτός Ε.Ε. που εξαιρούνται από αυτούς τους περιορισμούς είναι εκείνες με πολύ χαμηλά ποσοστά μόλυνσης, όπως η Νέα Ζηλανδία.

Η Ε.Ε. θα μπορούσε να επιλέξει να εξαιρέσει το Ηνωμένο Βασίλειο και μεμονωμένες χώρες της Ε.Ε. θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν «ταξιδιωτικό διάδρομο» με το Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέποντας ταξίδια χωρίς περιορισμούς.

Όταν τελειώσει η πανδημία, θα επιτρέπονται τα ταξίδια αναψυχής σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. -καθώς και στην Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν- χωρίς να χρειάζεται βίζα.

Πόσο καιρό μπορώ να παραμείνει στις χώρες της Ε.Ε.;

Θα μπορείτε να μείνετε έως και 90 ημέρες σε οποιαδήποτε κυλιόμενη περίοδο 180 ημερών.

Οι κανόνες για τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Ρουμανία είναι διαφορετικοί. Θα μπορούσατε να κάνετε ένα ταξίδι 90 ημερών σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες και να μην χρησιμοποιήσετε το όριο των 90 ημερών που σας επιτρέπεται για άλλες χώρες της ΕΕ.

Μπορεί να χρειαστείτε βίζα ή άδεια για να μείνετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για να εργαστείτε ή να σπουδάσετε ή ακόμα και για επαγγελματικά ταξίδια.

Από το 2022, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να πληρώσουν για ένα σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης προκειμένου να επισκεφθούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Χρειάζομαι νέο διαβατήριο;

Όχι. Το τρέχον διαβατήριό σας θα ισχύει εφόσον:

  • Είναι κάτω των 10 ετών
  • Έχουν απομείνει έξι μήνες μέχρι να λήξει

Ο κανόνας των έξι μηνών δεν θα ισχύει για επισκέψεις στην Ιρλανδία.

Εάν χρειάζεστε ένα νέο διαβατήριο -το οποίο θα είναι διαφορετικό χρώμα- η βρετανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι πρέπει να κάνετε αίτηση αρκετό χρόνο πριν από το ταξίδι σας.

Τι γίνεται με την ασφάλιση υγείας;

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας (EHIC) παρέχει στους 27 εκατομμύρια πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ιατρική περίθαλψη εάν αρρωστήσουν ή έχουν ατύχημα σε χώρες της Ε.Ε., καθώς και σε ορισμένες άλλες χώρες.

Όλες οι κάρτες EHIC που έχουν εκδοθεί πριν από το τέλος του 2020 θα ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους. Τα EHIC διαρκούν πέντε χρόνια (η ημερομηνία λήξης θα βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της κάρτας σας).

Μετά από τη λήξη της κάρτας αυτής, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκδώσει μια νέα κάρτα. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι θα ονομάζεται Κάρτα Ασφάλισης Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (GHIC), αλλά δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο απόκτησής της.

Όπως το EHIC, η νέα κάρτα θα καλύπτει χρόνιες ή υπάρχουσες ασθένειες, φροντίδα λόγω μητρότητας, καθώς και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις συμβουλές της βρετανικής κυβέρνησης, θα πρέπει να αγοράσετε ταξιδιωτική ασφάλιση με κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης πριν πάτε διακοπές.

Ποια ουρά μπορώ να χρησιμοποιήσω στον έλεγχο διαβατηρίων;

Δεν θα μπορείτε πλέον να χρησιμοποιείτε τον γρήγορο έλεγχο διαβατηρίων της Ε.Ε. και τον τελωνειακό έλεγχο.

Όταν φτάσετε σε χώρα της Ε.Ε. (εκτός της Ιρλανδίας), ετοιμαστείτε να δείξετε το εισιτήριο επιστροφής σας. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να δείξετε ότι έχετε αρκετά χρήματα για τη διαμονή σας.

Θα μπορώ να οδηγώ στην Ευρώπη;

Ναι, αλλά θα πρέπει να πάρετε μαζί σας την άδεια οδήγησης, το V5C και τα έγκυρα ασφαλιστικά έγγραφα.

Μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, θα εξακολουθείτε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την άδεια οδήγησης του Ηνωμένου Βασιλείου και δεν θα χρειαστείτε διεθνή άδεια οδήγησης, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση. Οι άδειες οδήγησης στο ΗΒ ισχύουν επίσης στη Νορβηγία, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν και την Ισλανδία.

Μπορώ να αγοράσω προϊόντα από τα duty free;

Οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία) που ταξιδεύουν σε χώρες της Ε.Ε. μπορούν να επωφεληθούν από τις αγορές αφορολόγητων ειδών από τον Ιανουάριο του 2021.

Τα τρέχοντα αφορολόγητα όρια για τον καπνό και το αλκοόλ, τα οποία ισχύουν μόνο για τρίτες χώρες αυτή τη στιγμή, θα αυξηθούν το νέο έτος.

Ωστόσο, δεν θα ισχύει πλέον το duty free στα αεροδρόμια για αγαθά όπως ηλεκτρονικά είδη και ρούχα.

Θα αντιμετωπίσω χρεώσεις περιαγωγής κινητού τηλεφώνου;

Η εγγύηση για δωρεάν περιαγωγή σε όλη την Ε.Ε., την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία λήγει την 1η Ιανουαρίου 2021.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας για να δείτε εάν ενδέχεται να αντιμετωπίσετε επιπλέον χρεώσεις όταν ταξιδεύετε. Οι τέσσερις βασικές εταιρείες τηλεφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι δεν έχουν σχέδια να επαναφέρουν τα τέλη περιαγωγής.

Η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη διεθνή περιαγωγή μέσω κινητής τηλεφωνίας, αλλά δεν υπάρχει τίποτα στη νέα εμπορική συμφωνία μετά το Brexit που να εμποδίζει τους ταξιδιώτες να χρεώνονται για τη χρήση του τηλεφώνου τους στην Ε.Ε. και το αντίστροφο, στο μέλλον.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει θεσπίσει νόμους για την προστασία των πελατών, όπως:

  • Όριο 45 λιρών ανά μήνα για τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στο εξωτερικό (τότε πρέπει να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα).
  • Ενημέρωση των πελατών όταν έχουν φτάσει το 80% και το 100% των δεδομένων τους.

Εξακολουθούν να ισχύουν τα διαβατήρια κατοικίδιων;

Τα διαβατήρια κατοικίδιων που εκδίδονται στη Μεγάλη Βρετανία δεν θα ισχύουν για ταξίδια στην Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2021, καθώς θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021, τα κατοικίδια ζώα που ταξιδεύουν από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ε.Ε. θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό υγείας των ζώων (AHC). Οι ίδιοι κανόνες θα ισχύουν εάν μεταφέρετε το κατοικίδιο ζώο σας στη Βόρεια Ιρλανδία.

Τα AHCs θα εκδίδονται από κτηνίατρο, θα ισχύουν για τέσσερις μήνες και πρέπει να ληφθούν 10 ημέρες πριν από το ταξίδι. Τα AHCs θα ισχύουν για ένα μόνο ταξίδι στην Ε.Ε., για μετάβαση εντός της Ε.Ε. και για επανένταξη στη Μεγάλη Βρετανία.

Το κατοικίδιο ζώο σας πρέπει να έχει μικροτσίπ και να έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας.