Γράφει ο Χάρης Σαχίνης,

Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ

 

Σήμερα, όλοι γνωρίζουμε ότι το 2020 που φεύγει ήταν ιδιαίτερη χρονιά. Αντιμετωπίσαμε το απρόβλεπτο, μια πανδημία που μας ανάγκασε να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που λειτουργούμε και επέβαλλε νέα καθήκοντα.

Η αντίδραση μας στην πανδημία του COVID 19 ήταν άμεση και αποτελεσματική καθώς προχωρήσαμε στην εφαρμογή επιχειρησιακών πλάνων σε όλες τις λειτουργίες της, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υδροδότηση της Αττικής, ενώ παράλληλα έθεσε σε άμεση λειτουργία προγράμματα τηλεργασίας, όπου αυτό ήταν εφικτό, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα εναλλακτικά (ψηφιακά και τηλεφωνικά) κανάλια εξυπηρέτησης, με εμπλουτισμό των ψηφιακών υπηρεσιών, όπως ακριβώς στο Περιφερειακό Κέντρο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας η ΕΥΔΑΠ επικεντρώθηκε στις κατάλληλες δράσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων, χωρίς όμως να σταματήσει την επιδίωξη των στρατηγικών και επενδυτικών στόχων της. Για τη μετά COVID-19 περίοδο οι ενέργειες της Εταιρείας θα επικεντρωθούν στη συνέχιση υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδιασμού για τον μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό της σε έναν περισσότερο σύγχρονο Οργανισμό, επιδιώκοντας και την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, βασικός στόχος της ΕΥΔΑΠ, δεν είναι μόνο ο μετασχηματισμός της σε έναν σύγχρονο και αποδοτικό Οργανισμό, αλλά σε ένα Οργανισμό που ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, θα παράγει καθαρό νερό χωρίς ανθρακικό αποτύπωμα, θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στην αλυσίδα αξίας της και θα δίνει προτεραιότητα στις πελατειακές ανάγκες, μέσα σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.

Επενδύουμε συστηματικά σε έργα κυκλικής οικονομίας, όπως τα νέα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ανατολική Αττική, που στο μέλλον θα εξυπηρετήσουν περισσότερους από 400.000 κατοίκους, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος, την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

Στην ΕΥΔΑΠ, συνειδητοποιήσαμε κάτι που ξέραμε ως αυτονόητο. Καταλάβαμε πόσο σημαντικό είναι να εξασφαλίσουμε την αδιάληπτη παροχή υπηρεσιών σε μια φάση που ήταν περισσότερο από ποτέ απαραίτητο. Είμαστε περήφανοι γιατί καταφέραμε να πετύχουμε στον στόχο αυτό, περήφανοι γιατί η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης της χώρας, προστάτεψε τους εργαζόμενους της ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες που χρειάζεται η κοινωνία.

Είμαστε όμως διπλά υπερήφανοι, επειδή παράλληλα με τον πρωταρχικό στόχο καταφέραμε να συνεχίσουμε την αποτελεσματική και κερδοφόρα λειτουργία της εταιρείας μας. Αυτό είναι το δεύτερο επίτευγμα το 2020, που μας χαροποιεί. Η ικανότητα που όλοι μαζί αποδείξαμε, της αποτελεσματικής λειτουργίας με γνώμονα τη στήριξη της κοινωνίας και την καθοριστική συνδρομή μας ενάντια στην υγειονομική κρίση. Πλησιάζουμε το 2021 με αισιοδοξία επειδή επενδύουμε επίσης στον μετασχηματισμό της, σε έναν μοντέρνο, ψηφιακό, αλλά ταυτόχρονα και πελατοκεντρικό οργανισμό.