Η Γαλλία θα απαιτεί από τα μεσάνυχτα της Κυριακής να είναι εφοδιασμένοι με αρνητικό στον SARS-CoV-2 τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (PCR, μοριακό τεστ), που θα πρέπει να έχει γίνει το αργότερο 72 ώρες πριν από την αναχώρηση, οι περισσότεροι ταξιδιώτες από όλα τα κράτη, χωρίς να εξαιρούνται τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν θέλουν να εισέλθουν στη γαλλική επικράτεια, ενημέρωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Από το μέτρο θα εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που χρειάζεται να περνούν τα σύνορα καθώς και όσοι μετακινούνται με χερσαία μέσα, διευκρινίζεται πάντως στην ανακοίνωση των υπηρεσιών του Γάλλου προέδρου.
Το Παρίσι είχε ήδη αποφασίσει τη 14η Ιανουαρίου να επιβάλλει τον κανόνα αυτόν στους ταξιδιώτες από χώρες εκτός ΕΕ. Και σε εκείνη την περίπτωση, είχε ανακοινωθεί ότι εργαζόμενοι που χρειάζεται να περνούν τα σύνορα και «απαραίτητοι» εργαζόμενοι θα εξαιρούνταν.
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η προσέγγιση του κ. Μακρόν ταυτίζεται με αυτές «πολλών ευρωπαίων ομολόγων του».
Στη Στοκχόλμη, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση των επιδημιών παρότρυνε τους Ευρωπαίους να προετοιμαστούν «για ταχεία κλιμάκωση της αυστηρότητας των μέτρων» για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας «εντός των προσεχών εβδομάδων», ώστε «να προφυλαχθούν» τα συστήματα υγείας, καθώς και για «να επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού».
Στη Γαλλία, όπου ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού κοντεύει τους 72.000 νεκρούς, ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 ξεπέρασε ξανά χθες Πέμπτη το όριο των 20.000 και μοιάζει να σχηματοποιείται το φάσμα του τρίτου lockdown.
Η απόφαση του κ. Μακρόν ανακοινώθηκε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής μέσω βιντεοδιάσκεψης, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για «την πολύ σοβαρή υγειονομική κατάσταση» σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Τονίζοντας ότι «πρέπει να απευθύνεται ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται τα ταξίδια που δεν είναι απολύτως απαραίτητα», η πρόεδρος της Κομισιόν συμπλήρωσε ότι έχει «μεγάλη σημασία να συνεχίσει να λειτουργεί η ενιαία αγορά», δηλαδή να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή «απαραίτητων εργαζομένων και εμπορευμάτων» μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.