Η ελίτ των ηγετών δεν θα βρεθεί φέτος στις χιονισμένες πλαγιές του Νταβός, για να συζητήσει τις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις.
Στο μοτίβο της χειρότερης οικονομικής κρίσης από τον COVID-19, η συνάντηση φέτος θα είναι διαδικτυακή.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 29 Ιανουαρίου.
Η οικονομική και κοινωνική επίπτωση από το COVID-19 είναι από τις πιο επικείμενες απειλές για τον κόσμο, σύμφωνα με νέα έκθεση του WEF. Με εκατομμύρια άνεργους και βαθύτερες ανισότητες ανά τον κόσμο.
Ανθεκτική οικονομική ανάκαμψη
Τα τραύματα της πανδημίας COVID-19 θα είναι ορατά για χρόνια. Και το WEF προειδοποίησε ότι η οικονομική και κοινωνική επιρροή από την πανδημία COVID-19 θα μπορούσε να οδηγήσει σε “κοινωνική αναταραχή, πολιτικό κατακερματισμό και γεωπολιτικές εντάσεις”.
Οι ηγέτες στην συνάντηση θα αναζητήσουν τρόπους για μια οικονομική ανάκαμψη. Που θα είναι “πιο ανθεκτική, πιο περιεκτική και πιο βιώσιμη”.
Η παρατεταμένη οικονομική στασιμότητα είναι από τους σοβαρούς κινδύνους για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ , η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίδιντ Σούγκα και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρίντερ Μόντι θα είναι μεταξύ των ομιλητών στο εικονικό συνέδριο.
Τον λόγο θα πάρουν επίσης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Ο παγκόσμιος αγώνας για εμβόλια καθυστερεί τα ταξίδια
Ο παγκόσμιος αγώνας για εμβόλια, ή ο εθνικισμός εμβολίων, κινδυνεύει να παρατείνει την πανδημία. Και να καθυστερήσει τη χαλάρωση των παγκόσμιων ταξιδιωτικών περιορισμών.
“Όλοι είμαστε στο ίδιο σκάφος και θα πρέπει να συνεργαστούμε για να σημειώσουμε πρόοδο”, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του WEF Μπόρτζ Μπρέντε.
Ανάγκη για πράσινα πακέτα ανάκτησης
Η κλιματική αλλαγή κυριάρχησε στις συναντήσεις του Νταβός τα τελευταία χρόνια. Κάτι που δεν θα αλλάξει φέτος.
Οι σαρωτικές κλειδαριές για τον έλεγχο του COVID-19 προκάλεσαν μείωση των παγκόσμιων εκπομπών πέρυσι.
Αλλά οι ειδικοί φοβούνται ότι η απότομη οικονομική ανάκαμψη και η χαλάρωση των περιορισμών αργότερα το 2021 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γρήγορη ανάκαμψη των εκπομπών.