Οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν την AstraZeneca ότι πρέπει να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την παροχή του εμβολίου COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση το πρώτο 3μηνο του έτους.

Η επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου για το θέμα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της AstraZeneca Πάσκαλ Σόριετ, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Έρικ Μάμερ.

“Κατέστησε σαφές ότι αναμένει από την AstraZeneca να εκπληρώσει τη συμβατική ρύθμιση που προβλέπεται στη Συμφωνία Προαγοράς, είπε ο Έρικ Μάμερ.

Υπενθύμισε στον κ.Σόριετ ότι η ΕΕ έχει επενδύσει σημαντικό ποσό στην εταιρεία εκ των προτέρων για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί ακόμη και πριν από την έγκριση της αγοράς υπό όρους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Φυσικά, προβλήματα παραγωγής μπορεί να εμφανιστούν με ένα πολύπλοκο εμβόλιο, αλλά περιμένουμε από την εταιρεία να βρει λύσεις και να εκμεταλλευτεί όλες τις πιθανές ευελιξίες για γρήγορη παράδοση”.

Ο Στέφαν ντε Κιρσμέικα, εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη δημόσια υγεία αποκάλυψε επίσης ότι η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη έχει αποστείλει επιστολή στην εταιρεία το για να ζητήσει “περαιτέρω διευκρινίσεις”.

“Στην επιστολή αυτή, η Επίτροπος υπογραμμίζει τη σημασία των παραδόσεων σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που καθορίζονται στη συμφωνία, τόνισε ο Στέφαν ντε Κιρσμέικα.
Και επαναλαμβάνει ότι η αναβάθμιση της παραγωγικής ικανότητας πρέπει να συμβεί ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα του εμβολίου όσο πιο γρήγορα γίνεται”.

Η ΕΕ εξασφάλισε 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca / Oxford University τον Αύγουστο του 2020.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεν έχει ακόμη εγκρίνει το εμβόλιο, που έχει ήδη κυκλοφορήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, το Μεξικό και τη Βραζιλία. Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή αναμένεται να δώσει την έγκρισή της στις 29 Ιανουαρίου.

Η διάθεση του εμβολίου ήταν άνιση στις 27 χώρες του μπλοκ. Από τις 24 Ιανουαρίου, περίπου 8,5 εκατ. των 450 εκατομμυρίων κατοίκων της ΕΕ είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με στοιχεία από το Our World in Data.