της Εύας Οικονομάκη

Με ταχείς ρυθμούς αυξάνονται τα λουκέτα σε εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και επαγγελματικούς χώρους, εξαιτίας της επέλασης της πανδημίας, με κεντρικές οδικές αρτηρίες στην καρδιά της Αθήνας να έχουν εμφανίσει πλέον εικόνες ερήμωσης.

Μόνο το τελευταίο δίμηνο τα στοιχεία καταδεικνύουν αύξηση της διαθεσιμότητας γραφειακών χώρων σε ποσοστό που ξεπερνά το 30% σε κάποιες περιοχές, με το αντίστοιχο ποσοστό των διαθέσιμων καταστημάτων να παρουσιάζει άνοδο κατά 20% σε μερικές από τις πιο πολυσύχναστες οδούς της ελληνικής πρωτεύουσας.

Έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής ύφεσης, κατά την οποία η εγχώρια επιχειρηματικότητα δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, η υγειονομική κρίση φαίνεται ότι αποτελεί το έσχατο «χτύπημα» για χιλιάδες επιχειρήσεις, με αιχμή τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ακόμα και στο Κολωνάκι, την ελίτ περιοχή του κέντρου της Αθήνας, ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων πλέον πολλαπλασιάζεται ημέρα με την ημέρα, με δεκάδες επιχειρήσεις να αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο ακόμη στις πιο εμπορικές πιάτσες.

Αυξάνονται τα ξενοίκιαστα ακίνητα

Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό αύξησης του αριθμού των διαθέσιμων γραφειακών χώρων στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας αυξήθηκε το τελευταίο δίμηνο σε ποσοστό άνω του 10%, καθώς πολλές εταιρείες μετεγκαθίστανται πλέον σε μικρότερους ή ειδικά διαμορφωμένους για τις ανάγκες της πανδημίας χώρους.

Άνοδος που ξεπέρασε το 7% καταγράφηκε και στον αριθμό των διαθέσιμων εμπορικών και υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστημάτων, με αρκετούς επιχειρηματίες είτε να βάζουν λουκέτο, είτε να μεταφέρουν το κατάστημά τους σε περιοχές με χαμηλότερα μισθώματα.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που έχει αποτυπωθεί στα βόρεια και ανατολικά προάστια, καθώς η άνοδος των ελεύθερων προς μίσθωση γραφειακών χώρων διαμορφώθηκε στο 11,5%, ενώ ο αριθμός των διαθέσιμων προς ενοικίαση καταστημάτων αυξήθηκε κατά 10,5%.

Στα κεντρικά και νότια προάστια το ποσοστό αύξησης των διαθέσιμων γραφείων τον Ιανουάριο ξεπέρασε το 30% συγκριτικά με τον Νοέμβριο, όταν είχαν καταγραφεί 2.898 ξενοίκιαστοι επαγγελματικοί χώροι. Την ίδια στιγμή, αύξηση πάνω από 20% καταγράφηκε στη διαθεσιμότητα των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τα λιγότερα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα καταγράφονται στην περιοχή των δυτικών προαστίων της Αθήνας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τον Νοέμβριο καταγράφηκαν 1.236 διαθέσιμοι προς μίσθωση γραφειακοί χώροι, με τον αριθμό να αυξάνεται κατά περίπου 18% μέσα σε δύο μήνες. Όσον αφορά τα εμπορικά καταστήματα και τους χώρους εστίασης το ποσοστό αύξησης της διαθεσιμότητας ανήλθε σε 15%, τη στιγμή που τον Νοέμβριο τα ξενοίκιαστα ακίνητα αριθμούσαν τα 2.347.

«Τα δυτικά προάστια είναι εκείνα που ακόμη αντιστέκονται, φαίνεται ότι αντέχουν περισσότερο και δεν έχουν καταγράψει τόσα πολλά λουκέτα όπως άλλες περιοχές και αυτό διότι οι επιχειρηματίες έκαναν πιο λελογισμένες κινήσεις και δεν άνοιξαν μαζικά εστιατόρια, καφετέριες και εμπορικά καταστήματα», εξηγεί ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου κτηματομεσιτών e-real estates.

Ερημώνει το Κολωνάκι

Μπορεί μέχρι και πριν από λίγους μήνες, η μίσθωση ενός καταστήματος πέριξ της πλατείας Κολωνακίου να αποτελούσε το μήλον της έριδος για τους επιχειρηματίες, με την αγορά να δείχνει ότι αποκτούσε πάλι τον παλμό που είχε απωλέσει κατά τη διάρκεια της 10ετούς υγειονομικής κρίσης, ωστόσο σήμερα τα λουκέτα διαδέχονται το ένα το άλλο και καταστήματα σε δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες της περιοχής μένουν στα αζήτητα.

«Ο αριθμός των άδειων καταστημάτων πλέον στο Κολωνάκι, μόνο στους δημοφιλείς δρόμους, αγγίζει τα 80, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά είναι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστίασης», λένε παράγοντες της αγοράς.

Ενδεικτικό της δεινής κατάστασης είναι το γεγονός ότι σε έναν ακόμη από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους, επί της οδού Σκουφά, από το ύψος της Ασκληπιού έως την πλατεία Κολωνακίου, διατίθενται σήμερα 15 καταστήματα προς μίσθωση. Πρόκειται κυρίως για καφετέριες και εστιατόρια που μέχρι πριν από λίγους μήνες λειτουργούσαν.

Παρόμοια είναι και η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην οδό Τσακάλωφ, όπου τα καταστήματα που διατίθενται πλέον αριθμούν τα 18, εκ των οποίων τα 9 βρίσκονται στον πεζόδρομο που πριν από 1 χρόνο αποτελούσε δημοφιλές στέκι.

Στην οδό Αναγνωστοπούλου τα διαθέσιμα προς μίσθωση καταστήματα αριθμούν τα 12, ενώ στη Σόλωνος, από το ύψος της Ασκληπιού έως την οδό Κανάρη, ο αριθμός των καταστημάτων που είναι ξενοίκιαστα ανέρχεται πλέον στα 13. Αντίστοιχα, στη Βουκουρεστίου, από το ύψος της Τσακάλωφ έως την οδό Ακαδημίας τα καταστήματα που είναι ελεύθερα προς ενοικίαση αριθμούν πλέον τα 7, ενώ στη Λυκαβηττού, από το ύψος της Ακαδημίας έως την οδό Σκουφά, έκλεισε πρόσφατα ένα ακόμη κατάστημα εστίασης, με το σύνολο των διαθέσιμων ακινήτων να αριθμούν πια τα 5.

Πρωτοβουλίες

Μάλιστα, με στόχο την ανατροπή του κλίματος και τη στήριξη των επιχειρήσεων, στα μέσα του περασμένοι Οκτωβρίου, η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), η οποία εκπροσωπεί αλυσίδες εστίασης όπως τα Goody’s, τα Everest, ο «Γρηγόρης» και τα Friday’s, σε επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό απηύθυνε έκκληση να αναληφθούν στοχευμένες πρωτοβουλίες για την «ανακούφιση» των επιχειρήσεων.

Ο χάρτης

ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΑΘΕΣΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020 ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΡΑΦΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΠΙ ΤΟΙΣ % ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021
     
ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ 3.669 +10,35%
ΚΕΝΤΡΙΚΑ & ΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ 1.236 +18,6%
ΚΕΝΤΡΙΚΑ & ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ 2.898 +32,5%
ΒΟΡΕΙΑ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ 2.714 +11,5%

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΑΘΕΣΙΜΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020 ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙ ΤΟΙΣ % ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021
ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ 3.557 +7,28%
ΚΕΝΤΡΙΚΑ & ΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ 2.347 +15,8%
ΚΕΝΤΡΙΚΑ & ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ 4.269 +21%
ΒΟΡΕΙΑ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ 3.251 +10,51%