Σύνταξη: tourismtoday.gr

Την ανάγκη να κινηθούν από κοινού για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ώστε να μη γίνει κάτι τέτοιο από την Google ή την Apple, τόνισε στους ηγέτες των “27”, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε χαρακτηριστικά ότι οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί έχουν ήδη προσεγγίσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αναλάβουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Και ανέδειξε πόσο προβληματικό θα ήταν τα προσωπικά υγειονομικά δεδομένα των Ευρωπαίων να δοθούν στις εταιρείες αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής της Κομισιόν έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα 3-4 μηνών για να ολοκληρωθεί τεχνικά το έργο αμοιβαίας αναγνώρισης των εθνικών πιστοποιητικών των κρατών-μελών.

Κ. Μητσοτάκης: “Να συμφωνήσουμε γρήγορα για τα πιστοποιητικά”

Το μήνυμα της αναγκαιότητας θέσπισης του πιστοποιητικού εμβολιασμού έστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των 27.

Στην παρέμβασή του, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Αναφερόμενος στην πρόταση του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως αναφέρει στο twitter ο ανταποκριτής του Politico Ντέιβιντ Χέρσενχορν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «όσο πιο γρήγορα συμφωνήσουμε για τα πιστοποιητικά τόσο το καλύτερο. Διαφορετικά, ο ιδιωτικός τομέας θα το κάνει για εμάς».