Οι προοπτικές της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά το άνοιγμα του κλάδου αμέσως μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης με εκπροσώπους εταιρειών και μελών της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA).

Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «πέρυσι η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην παγκόσμια επανέναρξη της κρουαζιέρας. Συνεχίζουμε, ακόμη πιο δυναμικά, προς την ίδια κατεύθυνση, σχεδιάζοντας το φετινό άνοιγμα.

Η κρουαζιέρα, ως μία από τις βασικές μορφές τουρισμού για τη χώρα μας, είναι πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία. Ως εκ τούτου απαιτείται μεγιστοποίηση της συνεργασίας και της προσπάθειας προκειμένου η κρουαζιέρα να ανοίξει με ασφάλεια το συντομότερο δυνατόν».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υπουργός Τουρισμού στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων, τα οποία και θα πρέπει να προτείνονται στους τουρίστες κρουαζιέρας με φροντίδα των πλοιοκτητών. Ο κ. Θεοχάρης απηύθυνε παραίνεση προς τους εκπροσώπους των εταιρειών να αυξήσουν τις προμήθειες τροφοδοσίας των πλοίων τους με προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς. Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, «κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί και η προσφερόμενη ‘Ελληνική Εμπειρία’ σε κάθε κρουαζιερόπλοιο».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε το θέμα της παράτασης της σεζόν έως το τέλος του έτους. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών κρουαζιέρας δεσμεύτηκαν να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή στήριξη στον Ελληνικό Τουρισμό, όχι μόνο φέτος αλλά και στα επόμενα χρόνια. Οι ίδιοι δήλωσαν επίσης ικανοποιημένοι από τη μέχρι στιγμής συνεργασία με το Υπουργείου Τουρισμού.

Από την πλευρά του, ο κ. Χάρης Θεοχάρης διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται δίπλα στους επιχειρηματίες, της κρουαζιέρας και όχι μόνον, σε κάθε βήμα της προσπάθειας η οποία καταβάλλεται για την επανεκκίνηση του Ελληνικού Τουρισμού. Ο Υπουργός εξέφρασε την επιθυμία για τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας ανάμεσα στους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, στο ίδιο επίπεδο και πνεύμα με την περσινή τουριστική περίοδο.

Η Διευθύντρια της CLIA για την Ανατολική Μεσόγειο κυρία Μαρία Δεληγιάννη ανέφερε ότι «η βιομηχανία της κρουαζιέρας έχει εργαστεί επιμελώς προκειμένου να εισαγάγει βελτιωμένα πρωτόκολλα για την προστασία των επιβατών, του πληρώματος και των κοινοτήτων τις οποίες επισκέπτονται. Η επιτυχία του ανοίγματος στην κρουαζιέρα, το οποίο πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Ελλάδα και αλλού, ήταν απόδειξη της αντοχής των βελτιωμένων πρωτοκόλλων. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός προορισμός κρουαζιέρας και ανυπομονούμε να προχωρήσουμε στην ασφαλή επανέναρξή της, σε συνεργασία πάντα με τις αρμόδιες αρχές».

Ενδεικτικό της σημασίας που δόθηκε από τον κλάδο στην τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Τουρισμού είναι το γεγονός ότι το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από πολλές μεγάλες εταιρείες της παγκόσμιας βιομηχανίας της κρουαζιέρας και συγκεκριμένα από τις Carnival Group, Celebrity Cruises/Royal Caribbean, Celestyal Cruises, Costa Cruises, Marella Cruises, MSC Cruises, Mystic Cruises, Norwegian Cruise Line, Ponant, Royal Caribbean Group, Silversea Cruises, TUI Cruises.

Στο κλείσιμο της συνάντησης όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι η επανέναρξη της κρουαζιέρας δεν μπορεί παρά να είναι μια συλλογική προσπάθεια. Και ακριβώς γι’ αυτό απαιτείται συντονισμός μεταξύ της κυβέρνησης, των εταιρειών κρουαζιέρας και των λιμένων.