της Εύας Οικονομάκη

Με διατακτικές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και φέτος διακοπές οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του tourismtoday, θα εφαρμοστεί και το 2021 η παροχή vouchers από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Με στόχο, μάλιστα, την περαιτέρω ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) αναμένεται να προχωρήσει στην έμπρακτη στήριξη του συγκεκριμένου προγράμματος, με την παροχή επιπλέον υπηρεσιών για τους τουρίστες που θα κάνουν τη χρήση των διατακτικών, τις οποίες θα έχουν προμηθευτεί από τις εταιρείες όπου εργάζονται.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, τα μέλη του ΞΕΕ θα αποφασίσουν εάν οι επιπρόσθετες παροχές θα έχουν τη μορφή έκπτωσης ή προσφοράς μιας επιπλέον υπηρεσίας ή παροχής ενός δωρεάν γεύματος.

Τι ίσχυσε

Για πρώτη φορά πέρυσι, με στόχο την αναθέρμανση της εσωτερικής ζήτησης, οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να «επιβραβεύσουν» το ανθρώπινο δυναμικό τους με διατακτικές εσωτερικού τουρισμού, ύψους 300 ευρώ ανά εργαζόμενο, οι οποίες ήταν αφορολόγητες.

Οι διατακτικές εσωτερικού τουρισμού μπορούσαν να εξαργυρωθούν μόνο για την παροχή τουριστικών υπηρεσιών εντός της ελληνικής επικράτειας και κάθε επιχείρηση που επιθυμούσε να προσφέρει το bonus αυτό στους εργαζόμενους της, μπορούσε να απευθύνεται κατά την κρίση και επιλογή της σε οποιονδήποτε πάροχο τουριστικών υπηρεσιών ήθελε.

Επιδίωξη του υπουργείο Τουρισμού ήταν να ενθαρρύνει τις ελληνικές επιχειρήσεις να συνεισφέρουν στην τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, ακολουθώντας το παράδειγμα αντίστοιχων πρωτοβουλιών από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, στην οποία έχει εκτιμηθεί ότι κάθε ευρώ διατακτικής διακοπών δημιουργεί 3 ευρώ επιπλέον δαπανών για τον τουρισμό.

«Τουρισμός για όλους»

Στην ίδια κατεύθυνση, το υπουργείο Τουρισμού πρόκειται να θέσει και φέτος σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», το οποίο αναβίωσε πέρυσι, μετά από χρόνια. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος επιδοτείται η διαμονή σε καταλύματα όλων των κατηγοριών ανά την επικράτεια ή αντίστοιχα το τουριστικό πακέτο μέσω τουριστικών γραφείων, σε παρόχους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα προσφέροντας ειδικές τιμές.