Του Χάρη Ντιγριντάκη

Υψηλού βεληνεκούς επιχειρηματικές ανακατατάξεις με μποναμά το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τις επί θύραις επενδύσεις στο Ελληνικό δρομολογούν οι ραγδαίες εξελίξεις στην κατασκευαστική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την επί θύραις είσοδο της κας Μαριάννας Λάτση στο μετοχικό της κεφάλαιο με ισχυρή θέση.

Θρυαλλίδα για τις κινήσεις στον κατασκευαστικό κλάδο δρομολογεί η απόφαση των Ολλανδών μετόχων της Reggeborgh Invest να πουλήσουν τμήμα ή ακόμη και το σύνολο των μετοχών της κραταιάς ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην οποία ελέγχουν ποσοστό 30,2% της εταιρείας.

Οι εξελίξεις έχουν «κλειδώσει»

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, έμπαιναν οι τελικές πινελιές στην ισχυρή συμφωνία μεταξύ του family office της κ. Μαριάννας Λάτση και της Ολλανδικής Reggeborgh Invest, η οποία -όπως προαναφέρθηκε- φέρεται να αγοράζει σημαντικό ποσοστό στην κατασκευαστική εταιρία.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι εξελίξεις έχουν «κλειδώσει» και επίκεινται ανακοινώσεις καθώς ήδη έχει δρομολογηθεί η μεταβίβαση μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι η απόφαση των Ολλανδών μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να επανακαθορίσουν την στρατηγική τους στις κατασκευές λήφθηκε μετά την γενική συνέλευση των μετόχων στις 27 Ιανουαρίου. Και συνδέεται με την προσπάθεια της Reggeborgh Invest να επενδύσει στρατηγικά στην Ελλάκτωρ.

Αλλά και να διαχειριστεί τα ζητήματα ανταγωνισμού που ανέκυπταν με την συμμετοχή της στους δύο ισχυρούς τεχνικούς ομίλους της χώρας.

Επισημαίνεται ότι τo ολλανδικό fund συμμετέχει με ποσοστό 14,1% στην Ελλάκτωρ. Και όπως φαίνεται η συμφωνία θα του επιτρέψει να επιδιώξει αυξημένη μετοχική συμμετοχή στον κατασκευαστικό όμιλο το αμέσως προσεχές διάστημα.
Με επίκεντρο την απόκτηση των μετοχών (σχεδόν 12,5%) του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, όπου εκκρεμεί το θέμα της option, αλλά και η απόφαση για αύξηση κεφαλαίου.

Όπως και να έχει, πρόκειται για μια εξέλιξη που αποδεσμεύει τη διοίκηση Περιστέρη από τα βαρίδια της συνύπαρξης των Ολλανδών και στην Ελλάκτωρ.

Και διευκολύνει την ανεξάρτητη πορεία των δύο ομίλων σε μια περίοδο που αναμένεται πλήθος έργων υποδομών τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ως γνωστόν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα με τη Mohegan για το καζίνο στο Ελληνικό.