Του Χάρη Ντιγριντάκη

Μπαίνουν από την πολιτεία οι τελευταίες νομοθετικές πινελιές για τη δημιουργία του εμβληματικού project του Ελληνικού.

Ειδικότερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά και ρύθμιση συναφών θεμάτων» μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

  • Ρυθμίσεις που αφορούν σε διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.
  • Άρθρα που δρομολογούν την σε βραχύ χρονικό διάστημα υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Lamda Development και ελληνικού δημοσίου για την απόκτηση της Ελληνικό Α.Ε. μετά από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Επιλύονται ζητήματα αξιοποίησης

Με τις ρυθμίσεις επιδιώκεται η επίλυση ζητημάτων που έχουν ανακύψει αναφορικά με την αξιοποίηση του Πόλου, ζήτημα που έχει χαρακτήρα δημοσίου συμφέροντος.

Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι είναι δυνατή η ενιαία λειτουργία συγκεκριμένων εμπορικών χρήσεων, που προβλέπονται στη γενική κατηγορία «Τουρισμός – Αναψυχή».

Στην ουσία δεν επηρεάζεται η ήδη αναλυτική περιγραφή των χρήσεων στην ήδη ισχύουσα νομοθεσία αλλά με την τροποποίηση της σχετικής παραγράφου γίνεται προσθήκη διευκρινιστικού εδαφίου που αφορά στην ενιαία λειτουργία και συνάδει με τον χαρακτήρα των ζωνών ανάπτυξης.

Επίσης εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις αναφορικά με τις οικοδομικές άδειες όλων των κατηγοριών, οι οποίες πρόκειται να εκδοθούν για την ανάπτυξη του Πόλου, προς επίτευξη επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Κατάλληλες διαμορφώσεις και εγκαταστάσεις

Ειδικότερα ως προς την πρόβλεψη «Για την εκτέλεση των κατασκευών και εγκαταστάσεων που βρίσκονται εκτός των κτιριακών ενοτήτων των ζωνών ανάπτυξης και του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής δεν απαιτείται η έκδοση άδειας» διευκρινίζεται ότι πρόκειται για κατάλληλες διαμορφώσεις και εγκαταστάσεις για την οργάνωση των χώρων πρασίνου και των επιμέρους χαρακτηριστικών του Πάρκου (στοιχεία νερού, θεματικοί κήποι, κατασκευές σκίασης, αστικός εξοπλισμός, εξυπηρετήσεις επισκεπτών κ.λπ.), ελαφριές κατασκευές καθώς και έργα και κατασκευές (δρόμοι, πεζόδρομοι, πλατείες, υδάτινα στοιχεία, γέφυρες κ.λπ.) για τη διαμόρφωση του εδάφους. Δεδομένου ότι υφίσταται ήδη πρόβλεψη των κατασκευών και εγκαταστάσεων αυτών στην σχετική ΚΥΑ, δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των κτιριακών εγκαταστάσεων, προσιδιάζουν στις θεσμοθετημένες περιπτώσεις για τις οποίες δεν απαιτείται έκδοση άδειας εντός κοινοχρήστων χώρων και για αυτές εγκρίνεται σχετική μελέτη, που υποβάλλεται στο Γραφείο Ελληνικού και στην οποία περιγράφονται οι εργασίες και η τήρηση όλων των γενικών και ειδικότερων κατά περίπτωση προδιαγραφών ασφαλείας για την κατασκευή, χρήση και λειτουργία των ανωτέρω κατασκευών και εγκαταστάσεων, παρέλκει η έκδοση οικοδομικής άδειας.

Η δυνατότητα λειτουργίας ξενοδοχείων

Σε έτερο άρθρο προβλέπεται ρητά η δυνατότητα λειτουργίας ξενοδοχείων και ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας στα ψηλά κτήρια του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, εφόσον η τουριστική χρήση καταλαμβάνει τουλάχιστον 30% της συνολικής δόμησης. Η ρύθμιση αυτή εναρμονίζεται με τα διεθνή πρότυπα και γίνεται κατ’ αντιστοιχία της παρ. 5 του άρθρου 2 της Υπουργικής Απόφασης 216/2015 που αφορά στα ελάχιστα κριτήρια καταλληλόλητας για ανέγερση ξενοδοχείου. Αφορά στη λειτουργία και όχι στην έκδοση οικοδομικών αδειών.

Ορίζει επίσης ότι είναι δυνατή η λειτουργία παιδικής χαράς εντός της κτηριακής ενότητας Α1 του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, για την οποία θα εφαρμόζονται οι διατάξεις για την αδειοδότηση και τις προδιαγραφές λειτουργίας των παιδικών χαρών της κείμενης νομοθεσίας.

Μπαίνει πρόβλεψη για την παιδική χαρά καθώς η έκταση δεν είναι κοινόχρηστος χώρος κατά την έννοια του Πολεοδομικού δικαίου και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να εγκατασταθεί και να εφαρμοστούν τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται ήδη στο θεσμικό πλαίσιο.