Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στο γ’ τρίμηνο του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2022 τοποθετούν την ανάκαμψη της αεροπορικής ζήτησης στελέχη του κλάδου των αερομεταφορών.

Συγκεκριμένα, τόσο ο πρόεδρος της Emirates όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM προβλέπουν μια έντονη ανάκαμψη της ζήτησης των επιβατών, πιθανότατα έως το τρίτο τρίμηνο του 2021 ή το αργότερο στις αρχές του 2022.

Μπορεί οι δυο τους να διεκδικούν ένα μερίδιο αγοράς, ωστόσο αυτή τη φορά συμφωνούν. Ο πρόεδρος της Emirates, Σερ Τιμ Κλαρκ και ο διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM, Μπεν Σμιθ, εκτιμούν ότι οι ταξιδιώτες θα επιστρέφουν στα αεροπορικά ταξίδια μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2022. Βέβαια, και οι δύο πιστεύουν ότι οι αριθμοί που είχαν καταγραφεί πριν από την κρίση της νόσου Covid-19 δεν είναι δυνατό να επανέλθουν πριν από το 2023.

«Η επανεκκίνηση εξαρτάται πολύ από την παγκόσμια διάθεση των εμβολίων. Αν και ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εφαρμογή των προγραμμάτων τους, είμαι αρκετά αισιόδοξος για το μέλλον», δήλωσε ο Τιμ Κλαρκ από την Emirates, στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ITB Berlin.

Ποια αγορά θα επανέλθει πρώτη

Η αεροπορική εταιρεία Emirates προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάκαμψης θα διαφέρει ανάλογα με τις χώρες. Ο Τομ Κλαρκ βλέπει ισχυρότερη ανάκαμψη των ταξιδιών αναψυχής σε σχέση με τα επαγγελματικά. Για τον Μπεν Σμιθ, το 2021 θα χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, αν και υπάρχουν ακόμη μερικά «καυτά» σημεία. «Πέρα από το 2021, θα πρέπει να ικανοποιηθεί η μεγάλη ζήτηση από τους καταναλωτές που επιθυμούν να ταξιδέψουν».

Πάντως για τον Μπεν Σμιθ, η πρώτη ομάδα που θα επιστρέψει στους… ουρανούς θα είναι οι ταξιδιώτες VFR (Visiting friends and relatives),θα ακολουθήσουν οι ταξιδιώτες αναψυχής και έπειτα οι εταιρικοί ταξιδιώτες. «Η αγορά των επαγγελματικών ταξιδιών θα χρειαστεί πιθανώς τρία έως τέσσερα χρόνια για να ανακάμψει στα επίπεδα του 2019».