Tα ταξίδια ελεύθερα καραντίνας μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας θα αρχίσουν στις 19 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

«Η επιτυχία μας στη διαχείριση COVID-19 μας δίνει τώρα την ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με τους αγαπημένους μας.
Και να ξαναρχίσουμε τα ταξίδια μας μέσω της Τασμανίας, δήλωσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός.

Η ταξιδιωτική φούσκα μέσω της Τασμανίας αποτελεί μέρος της στην ανάκαμψης μας. Για την οποία δουλέψαμε σκληρά. Το γεγονός αυτό καθιστά τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία σχετικά μοναδικές.
Οι οικογένειες μας, οι φίλοι μας, αλλά και σημαντικά τμήματα της οικονομίας μας θα την καλωσορίσουν. Το ίδιο και εγώ».

Μερικές άλλες γειτονικές χώρες έχουν καταρτίσει σχέδια για ειδικές ταξιδιωτικές ζώνες. Αλλά η συμφωνία μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας είναι μεταξύ των πρώτων που δεν συμπεριλαμβάνουν τεστ COVID-19.

Περίπου 568.000 Νεοζηλανδοί ζουν στην Αυστραλία, σύμφωνα με στοιχεία του 2018. Είναι το 2,3% του πληθυσμού της Αυστραλίας. Και αποτελούν την τέταρτη μεγαλύτερη μειονότητα στη χώρα.

Η Νέα Ζηλανδία ενδέχεται να ανοίξει τα σύνορα της σε ταξιδιώτες από την Αυστραλία. Αυτό αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό 1NEWS.

Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ημερομηνία έναρξης των ταξιδιών προς Αυστραλία, χωρίς καραντίνα μετά την κλιμακούμενη πίεση που δέχθηκε από τις επιχειρήσεις για το άνοιγμα των συνόρων.

Η αποκαλούμενη «ταξιδιωτική φούσκα» θα απαγορεύει τους ταξιδιώτες να επισκεφτούν συγκεκριμένες περιοχές υπό το ενδεχόμενο ενός ξεσπάσματος μετάδοσης COVID-19 στην Αυστραλία. Και θα ισχύει ξεχωριστά ανά πολιτεία.