της Εύας Οικονομάκη

Περιζήτητες έχουν γίνει ενόψει Πάσχα οι ανεξάρτητες κατοικίες σε παραθαλάσσιες περιοχές που δεν απέχουν πολύ από τα μεγάλα αστικά, καθώς η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα περιορίσει τις παραδοσιακές αποδράσεις σε δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς της χώρας.

Η πληρότητα των καταλυμάτων που διατίθενται μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων και βρίσκονται σε περιοχές πέριξ των μεγαλουπόλεων, με αιχμή την Αθήνα, προσεγγίζει ακόμη και το 100% λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα.

Ισχυρή ζήτηση

Στα ύψη βρίσκεται η πληρότητα των κατοικιών και των διαμερισμάτων σε δημοφιλείς περιοχές της Αττικής, με τους κατοίκους του λεκανοπεδίου να προετοιμάζουν την επόμενη εξόρμησή τους.

«Καταγράφουμε ισχυρή ζήτηση για βίλες και για μονοκατοικίες. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα στα καταλύματα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής κυμαίνεται γύρω στο 80%. Όσο περνούν οι ημέρες και το ενδεχόμενο για Πάσχα στο χωριό απομακρύνεται τόσο περισσότερο εντείνεται η ζήτηση. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφεται για μεγάλες, ανεξάρτητες κατοικίες», επισημαίνει o Ανδρέας Χίου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ).

Οι δημοφιλέστερες περιοχές

«Μαγνήτη» αποτελούν οι κατοικίες στη Βραυρώνα, όπου η πληρότητα ξεπερνά το 93%, ενώ σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα κινείται η ζήτηση και για καταλύματα στον Ωρωπό, όπου η πληρότητα φτάνει το 90%. Ψηλά στις προτιμήσεις των Αθηναίων που αναζητούν μία εξοχική κατοικία για να αποδράσουν τις ημέρες του Πάσχα βρίσκονται η Κινέτα, με πληρότητα 85% και το Πόρτο Ράφτη, όπου η πληρότητα κυμαίνεται στο 81%.

«Το φετινό Πάσχα σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα υγειονομικά δεδομένα θα είναι αντίστοιχο με εκείνο του 2020. Ως εκ τούτου οι παραθαλάσσιες περιοχές του Νομού Αττικής αποτελούν πλέον για πολλούς τη μοναδική λύση για «απόδραση» από την καθημερινότητα. Αξίζει να αναφέρουμε, βέβαια, ότι το 2019 οι πληρότητες σε προορισμούς με θρησκευτικό χαρακτήρα ξεπερνούσαν το 80%, ενώ δεν ήταν λίγοι οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη που επέλεγαν δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς, όπως η Κέρκυρα ή η Τήνος για ολιγοήμερες διακοπές. Τότε, τα προάστια του νομού Αττικής επέλεγαν οι όσοι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν σε  πιο μακρινούς προορισμούς», τονίζει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates.

Το Σούνιο (77%), η Παλαιά Φώκαια (72%), η Αρτέμιδα (72%) και το Λαύριο (76%) συμπληρώνουν τη λίστα με τους προορισμούς που συγκεντρώνουν την υψηλότερη ζήτηση για το Πάσχα, ενώ μεγάλη ζήτηση καταγράφεται και για την Αίγινα, η οποία ανήκει γεωγραφικά στον νομό Αττικής, με την πληρότητα των καταλυμάτων στο νησί του Αργοσαρωνικού να φτάνει το 79%.

Σημαντικός παράγοντας που ενισχύει τη ζήτηση σε αυτοτελείς κατοικίες και διαμερίσματα είναι η δωρεάν πολιτική ακύρωσης που έχουν υιοθετήσει οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, με βάση την οποία οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν την κράτησή τους χωρίς να επιβαρυνθούν με κάποια χρέωση και χωρίς να πληρώσουν κάποια προκαταβολή.

Οι τιμές

ΠΕΡΙΟΧΗ 3 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ 30/4 – 3/5
ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΣΕ ευρώ
ΣΟΥΝΙΟ 270-516
ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ 220-380
ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ 180-470
ΑΙΓΙΝΑ 190-560
ΩΡΩΠΟΣ Έως 506
ΒΡΑΥΡΩΝΑ Από 240
ΑΡΤΕΜΙΔΑ / ΛΟΥΤΣΑ 165-360
ΛΑΥΡΙΟ 219-590
ΚΙΝΕΤΑ Έως 380

Ενοικίαση με τη σεζόν

Την ίδια στιγμή, έδαφος φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο η τάση που αναπτύχθηκε έντονα το περσινό καλοκαίρι, με τους Αθηναίους να βρίσκονται ήδη στη διαδικασία αναζήτησης κατοικίας στα παράλια του νομού Αττικής για να προχωρήσουν σε μίσθωση με τη σεζόν.

Η ενοικίαση εξοχικής κατοικίας που διαθέτει δύο υπνοδωμάτια με τη σεζόν κυμαίνεται περίπου στα 3.000-3.500 ευρώ, ανάλογα με το είδος του ακινήτου, τις παροχές και την εγγύτητά του στη θάλασσα, ενώ το κόστος ανεβαίνει για τη μίσθωση μιας κατοικίας για ένα ή/και δυο μήνες.

«Πολλοί συμπολίτες μας έχουν αρχίσει την αναζήτηση μίσθωσης κατοικίας με τη σεζόν στα παράλια του νομού Αττικής ή/και σε προορισμούς πλησίον της θάλασσας σε απόσταση έως 1,5 ώρα από την Αθήνα. Είναι μία τάση που είδαμε να αναπτύσσεται έντονα το καλοκαίρι του 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού», λέει ο Θ. Μπάκας.

Αντίστοιχη τάση επικράτησε και τον χειμώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στράφηκαν στη μίσθωση με τη σεζόν κάποιου ακινήτου σε χειμερινούς προορισμούς που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αράχωβα.