Αναφορικά με τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Cyta, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και τις αναφορές που έγιναν για τη Cyta Ελλάδος, ο Οργανισμός διευκρινίζει τα ακόλουθα:

H Cyta Ελλάδος αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση του Οργανισμού και είναι η φυσική επέκταση των δραστηριοτήτων του στην ελληνική επικράτεια. Η Cyta έχει ακλόνητη εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη και στις προοπτικές της Cyta Ελλάδος. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνεται από την υλοποίηση του στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου, που ανέδειξε τη Cyta Ελλάδος στον μοναδικό παροχέα τετραπλών υπηρεσιών 4play (σταθερή, κινητή, διαδίκτυο, τηλεόραση), στην Ελλάδα, για το 2014. Τονίζεται πως οι νέες υπηρεσίες έγιναν με πολύ μικρές κεφαλαιουχικές δαπάνες, αφού αξιοποιήθηκαν υφιστάμενες υποδομές, καθώς και υποδομές της μητρικής στην Κύπρο σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Cyta Ελλάδος, πέτυχε λειτουργική κερδοφορία, το 2014, ύψους 5,7εκ ευρώ, ενώ για το 2015 ο σχεδιασμός προβλέπει μηδενική χρηματοδότηση από τη μητρική. Με τον τρόπο αυτό, η Cyta Ελλάδος γίνεται ένας οικονομικά αυτοδύναμος οργανισμός, κάτι εξαιρετικά σημαντικό, μέσα στο πλαίσιο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στην Ελλάδα. Η Cyta στέκεται πάντα δίπλα στη Cyta Ελλάδος, που, πλέον, θα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις.

Η Cyta Ελλάδος έχει σήμερα 327.000 πελάτες σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου, 14.000 πελάτες κινητής τηλεφωνίας και 7.500 πελάτες τηλεόρασης. Κατέχει περίπου το 10% της αγοράς σταθερών υπηρεσιών ενώ, διαθέτει ένα εξαίρετο δίκτυο οπτικών ινών 5.000 χλμ., που επεκτείνεται από την Κρήτη μέχρι τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και καλύπτει πάνω από το 70% του πληθυσμού της Ελλάδας.

Είναι αναμενόμενο, ένας οργανισμός με αυτά τα ποιοτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, να συγκεντρώνει το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών. Η ουσία είναι πως με δεδομένες τις αναπτυξιακές της προοπτικές και τη θέση της στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, η Cyta Ελλάδος προσθέτει μεγάλη δύναμη στην ήδη υψηλή αξία του ομίλου της Cyta. Αξία, που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας.