της Εύας Οικονομάκη

Εντονη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τη γερμανική αγορά, τη βασική πηγή εισερχόμενων ταξιδιωτών για την Ελλάδα, κυρίως για το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, με τους μεγάλους tour operators και τις αεροπορικές εταιρείες να έχουν προσθέσει πακέτα και πτήσεις για δημοφιλή νησιά και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η χώρα μας αποτελεί αυτή τη στιγμή τον Νο2 προορισμό των Γερμανών, μετά την Ισπανία, και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι περίπου 2 εκατ. Γερμανοί τουρίστες θα ταξιδέψουν φέτος στην Ελλάδα. «Σε συζητήσεις πέρυσι το Σεπτέμβριο, οι tour operators θεωρούσαν πως το 2021 θα καταφέρναμε να επιτύχουμε ποσοστά γύρω στο 50-55% του 2019, χρονιάς εξαιρετικής για τον τουρισμό στη χώρα μας. Όσο περνούσε ο καιρός και έγινε εμφανές το βάρος και η διάρκεια της πανδημίας, αυτές οι προβλέψεις αναπροσαρμόστηκαν και πλέον μιλάμε για ποσοστό κάτω του 50%, αλλά οπωσδήποτε άνω του 40%», εξηγούν πηγές που παρακολουθούν τη γερμανική αγορά.

Η εικόνα

Ενδεικτικό της δυναμικής που διαθέτει φέτος η Ελλάδα στη γερμανική αγορά είναι το γεγονός ότι η Eurowings έχει προγραμματίσει 526 χιλιάδες θέσεις για τη χώρα μας, ενώ αντίστοιχα, ο γερμανικός ταξιδιωτικός οργανισμός Schauinsland προβλέπει αύξηση 50% σε σχέση με πέρυσι και η DER Touristik, η οποία πέρυσι κατέγραψε πτώση 60% σε σχέση με το 2019, εκτιμά ότι το 2021 θα κινηθεί στα επίπεδα του 2019.

Πάνω από 1,6 εκατ. θέσεις από και προς την Ελλάδα έχει προγραμματίσει και η αεροπορική εταιρεία Condor, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που προέρχονται από την TUI, η οποία τις τελευταίες ημέρες καταγράφει μεγάλη ζήτηση για τους ελληνικούς προορισμούς κυρίως από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Όπως αναφέρουν, μάλιστα, οι πληροφορίες, οι tour operators κατευθύνονται σε επέκταση της σεζόν ακόμη και μέχρι τον Νοέμβριο, δεδομένης της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται για το φθινόπωρο, αφού δεν είναι λίγοι οι ταξιδιώτες που μεταθέτουν χρονικά τις διακοπές τους προκειμένου να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

«Οι Γερμανοί θέλουν να ταξιδέψουν. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί αύξηση κρατήσεων κυρίως για τη χώρα μας, τη Μαγιόρκα και τα Κανάρια. Τα χαρακτηριστικά όπως φαίνεται της φετινής περιόδου θα είναι οι last minute κρατήσεις, καθώς και η επέκταση της σεζόν προς το φθινόπωρο», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Οι Γερμανοί στην Ελλάδα

Το 2019, χρονιά-ρεκόρ για τα τουριστικά μεγέθη της Ελλάδας, στη χώρα μας ταξίδεψαν πάνω από 4 εκατ. Γερμανοί, με τις εισπράξεις να διαμορφώνονται στα 2,95 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μερίδιο αγοράς 16,7%.

Στη χώρα μας, οι Γερμανοί συγκαταλέγονται σταθερά μεταξύ των πέντε εθνικοτήτων που δαπανούν περισσότερο. Κατά το περασμένο έτος, έστω και με τις κατακόρυφες μειώσεις σε κίνηση και δαπάνες, η συνεισφορά της γερμανικής αγοράς ήταν και πάλι σημαντική για τη χώρα μας. Οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 61,6% και διαμορφώθηκαν στα 1,135 δισ. ευρώ, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε πτώση κατά 62,1% και διαμορφώθηκε στους 1,526 εκατ. ταξιδιώτες.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα στοιχεία των Γερμανών Tour Operators που αντικατοπτρίζουν την πτώση των αριθμών του τουρισμού λόγω της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κινήθηκε καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο κύκλος εργασιών που ανέφεραν οι περισσότεροι Τ.Ο.ς ήταν στο περίπου 25% της περυσινής χρονιάς, με τον Der Touristik να δίνει, το φθινόπωρο του 2020, μείωση στις κρατήσεις για τη χώρα μας σε σχέση με το 2019 της τάξης του 60%, το Schauinsland Reisen -74,13% και τον Alltours -70%.

Αγαπημένοι προορισμοί των Γερμανών

Η Γερμανία παραμένει ο αγαπημένος προορισμός διακοπών, καθώς πάνω από ένας στους τρεις (34%) και προ πανδημίας περνούσε τον βασικό κορμό των διακοπών του εντός της χώρας του, κάτι το οποίο ενισχύεται από το γεγονός ότι οι Γερμανοί προτιμούν το αυτοκίνητο ως μέσο μετακίνησης στις διακοπές τους.

Στην Ευρώπη, η Ισπανία παραμένει σταθερά πρώτη στις προτιμήσεις των Γερμανών, αλλά με συνεχώς μειούμενο ποσοστό. Την πρώτη πεντάδα των προτιμήσεων συμπληρώνουν η Ιταλία, η γειτονική Αυστρία, η Σκανδιναβία και η Ελλάδα.

Στη χώρα μας, οι τρεις «αγαπημένες» περιφέρειες των Γερμανών είναι αυτές του Νοτίου Αιγαίου, της Κρήτης, και της Πελοποννήσου. Οι Γερμανοί κατατάσσονται μεταξύ των τριών πρώτων εθνικοτήτων σε επισκέψεις σε 10 από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας και σε δαπάνες σε 11 από τις 13 Περιφέρειες.

Οι προοπτικές για το 2021

Μάλιστα, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο Γερμανικός Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων DRV ανέφερε ότι η κρίση στον γερμανικό τουρισμό είναι πλέον τέτοια που απειλείται με χρεοκοπία ένα 60% των τουριστικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα του DRV που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 650 περίπου τουριστικών επιχειρήσεων, το 70% των τουριστικών γραφείων και περίπου τα δύο τρίτα των Tour Operators υπολογίζουν τον κύκλο εργασιών τους για το 2021 σε ποσοστό μικρότερο του 25% του αντίστοιχου περυσινού. Επιπλέον, ένα 76% των Tour Operators και περίπου 85% των σχεδόν 11.000 ταξιδιωτικών γραφείων έχουν ζητήσει κάποιο είδος δανείου και κρατικής βοήθειας.

Οι Tour Operators της Γερμανίας προσδοκούν να έχουν το καλοκαίρι του 2021 το 50-60% της κίνησης που είχαν το 2019. Στη Γερμανία σημειώνεται η τάση για εκρηκτική άνοδο των last minute κρατήσεων, καθώς και στροφή στον τουρισμό φύσης και υπαίθρου. Η ασφάλεια παίζει επιπλέον μεγάλο ρόλο, οι υποφήφιοι ταξιδιώτες εξετάζουν πλέον τον τρόπο με τον οποίο ένας προορισμός αντιμετώπισε την πανδημία, πόσο αποτελεσματικά έγινε αυτό και κατά πόσο οι υγειονομικές υποδομές στις περιφέρειες ενός προορισμού είναι τέτοιες που να δημιουργούν αίσθημα ασφαλείας. Κατά ομολογία των εκπροσώπων των Γερμανών Tour Operators, η χώρα μας παρουσιάστηκε ως ασφαλής και αξιόπιστος προορισμός, κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίζει να προβάλλει ως σημαντικό της πλεονέκτημα.