Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρήκε βελγικό μέτρο ενίσχυσης 4,8 εκατομμυρίων ευρώ για να υποστηρίξει την Air Belgium SA (Air Belgium) σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην αποζημίωση της αεροπορικής εταιρείας για τις ζημίες που υπέστη κατά την περίοδο μεταξύ 14 Μαρτίου και 30 Ιουνίου 2020 λόγω της επιδημίας και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλαν το Βέλγιο και άλλες χώρες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ως αποτέλεσμα, η Air Belgium υπέστη σημαντικές απώλειες λειτουργίας και γνώρισε απότομη πτώση της κίνησης και της κερδοφορίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή εισφοράς κεφαλαίου, που χρηματοδοτείται από τους τρεις δημόσιους μετόχους της εταιρείας.

Η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 2 στοιχείο β) της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το οποίο επιτρέπει στην Επιτροπή να εγκρίνει μέτρα κρατικών ενισχύσεων που χορηγούνται από τα κράτη μέλη για την άμεση αποζημίωση συγκεκριμένων εταιρειών ή τομέων για ζημίες προκαλείται από εξαιρετικά περιστατικά.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι το ξέσπασμα του κορωνοϊού χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικό γεγονός, καθώς είναι ένα εξαιρετικό, απρόβλεπτο γεγονός που έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το βελγικό μέτρο θα αντισταθμίσει τη ζημία που υπέστη η Air Belgium, η οποία συνδέεται άμεσα με το ξέσπασμα του κορωνοϊού. Διαπίστωσε επίσης ότι το μέτρο είναι αναλογικό, καθώς η ενίσχυση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την αποκατάσταση της ζημίας. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο αποζημίωσης ζημίας είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η μη εμπιστευτική έκδοση της απόφασης θα διατεθεί με τον αριθμό υπόθεσης SA.61709 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον ιστότοπο ανταγωνισμού της Επιτροπής .