Σύνταξη: tourismtoday.gr

Απώλειες κατέγραψε η Σαουδική Αραβία από το φετινό Χατζ, το μεγαλύτερο προσκύνημα στον μουσουλμανικό κόσμο, στη Μέκκα τον Ιούλιο.

Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά στην οικονομία της χώρας, μετά το πετρέλαιο.

Λόγω της πανδημίας συμμετείχαν μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές. Μια σαφής απώλεια εισοδήματος για την πρώτη οικονομία του Κόλπου. Αλλά και για θρησκευτικό τουρισμό που πλήττεται από την πανδημία σε όλο τον κόσμο.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας μείωσαν δραστικά τον αριθμό των μουσουλμάνων που συμμετείχαν στο Χατζ.

Μόλις 60.000 εμβολιασμένοι προσκυνητές στο Χατζ

Συμμετείχαν μόλις 60.000 εμβολιασμένοι προσκυνητές, όλοι κάτοικοι της Σαουδικής Αραβίας, ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών.

Αυτό απέχει πολύ από τα δυόμισι εκατομμύρια προσκυνητές που συρρέουν την ιερή πόλη της Μέκκας το 2019 που προέρχονται από όλο τον κόσμο.

Η απώλεια εσόδων για τη Σαουδική οικονομία είναι σημαντική

Πριν από την πανδημία, το Χατζ έφερε κατά μέσο όρο 10 έως 15 δις δολάρια ετησίως στο βασίλειο.

Επιπλέον 4 έως 5 δις ξόδευαν οι οκτώ εκατομμύρια περίπου προσκυνητές κατά τη διάρκεια της omra, το μικρό, μη υποχρεωτικό προσκύνημα που μπορεί να γίνει όλο το χρόνο.

Το “χτύπημα” του θρησκευτικού τουρισμού ισοδυναμεί με το 7% του ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας.

Είναι μια καταστροφή για τα οικονομικά της Σαουδικής Αραβίας, αλλά όχι το μόνο. Σε άλλα μέρη του κόσμου, ειδικά στην Αφρική, δεκάδες χιλιάδες ταξιδιωτικά πρακτορεία που ειδικεύονται στον θρησκευτικό τουρισμό βρέθηκαν εκτός επιχείρησης μέσα σε μια νύχτα.

Παγκόσμια κρίση για τον θρησκευτικό τουρισμό

Αυτή η κατάσταση δεν επηρεάζει μόνο τη Σαουδική Αραβία. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, προορισμοί όπως η Λούρδη στη Γαλλία, το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στην Ισπανία και η Φατιμά στην Πορτογαλία σημείωσαν μείωση της δραστηριότητας  75% κατά μέσο όρο πέρυσι.

Με τη δραστική μείωση του αριθμού των προσκυνητών σε αυτούς τους μεγάλους χώρους, ολόκληρη η τοπική οικονομία, ξεκινώντας από τη βιομηχανία ξενοδοχείων και εστιατορίων, έχει επηρεαστεί σοβαρά.

Με την ακύρωση του μεγάλου προσκυνήματος, η Λούρδη, η δεύτερη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή πόλη στη Γαλλία μετά το Παρίσι, κατέγραψε ποσοστό πληρότητας μόλις 25% πέρυσι.

Περίπου 2.500 εποχιακοί εργαζόμενοι σε αυτούς τους τομείς έμειναν άνεργοι. Ο αριθμός των καταστημάτων, ιδίως καταστημάτων αναμνηστικών, που έχουν κλείσει είναι αμέτρητος.