Ράνια Μπιτζιλέκη

Η εμφάνιση Δέλτα της  COVID-19 έχει οδηγήσει πολλούς ταξιδιώτες να αναζητούν ασφαλείς προορισμούς με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων για τις καλοκαιρινές τους διακοπές .

Παρόλο που δεν υπάρχει τρόπος να εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος, οι ταξιδιώτες μπορούν να περιορίσουν την πιθανότητα να προσβληθούν από τον ιό και να νοσήσουν σοβαρά, εμβολιαζόμενοι πλήρως και εφαρμόζοντας προφυλάξεις, όπως τέστ, χρήση μάσκας, κοινωνική απομάκρυνση, συχνό πλύσιμο και απολύμανση των χεριών όταν ταξιδεύουν.

Όσον αφορά τους προορισμούς χαμηλού ρίσκου, ακολουθούν  μερικοί από τους ασφαλέστερους διεθνείς προορισμούς με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Προορισμοί χαμηλού κινδύνου

Ανγκουίλα

Με μόλις 113 συνολικά κρούσματα COVID-19 και μόνο μία μόλυνση που αναφέρθηκε τις τελευταίες 14 ημέρες, η Ανγκουίλα είναι ένας από τους λίγους διεθνείς προορισμούς που λαμβάνουν τις χαμηλότερες ταξιδιωτικές οδηγίες επιπέδου 1 τόσο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ όσο και από το CDC.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να αναμένουν αυστηρές απαιτήσεις εισόδου, συμπεριλαμβανομένης της απόδειξης εμβολιασμού, του ελέγχου COVID-19 και της καραντίνας σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, η επαγρύπνηση της κυβέρνησης είναι υψίστης σημασίας για να παραμείνει ένα από τα ασφαλέστερα μέρη για να επισκεφθείτε.

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Στην Ανατολική Καραϊβική, τα νησιά Αντίγκουα και Μπαρμπούντα έχουν επιβραδύνει δραματικά την εξάπλωση του COVID-19 από τον περασμένο χειμώνα, αναφέροντας μόλις 35 κρούσματα κατά την τελευταία περίοδο των δύο εβδομάδων.

Ο προορισμός έλαβε ταξιδιωτική οδηγία επιπέδου 1 από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στις 15 Ιουλίου, με τους αξιωματούχους να ζητούν από τους επισκέπτες να τηρούν τις συνήθεις προφυλάξεις.

Επί του παρόντος, όλοι οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς άνω των πέντε ετών πρέπει να εξασφαλίσουν αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ RT-PCR COVID-19 που λαμβάνεται εντός επτά ημερών από την πτήση τους, στο πλαίσιο των πρωτοκόλλων εισόδου.

Βερμούδες

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία επιπέδου 1 για τις Βερμούδες στις 12 Ιουλίου, η οποία ταιριάζει με την ταξιδιωτική υγειονομική ειδοποίηση επιπέδου 1 του CDC για το βρετανικό νησιωτικό έδαφος

Ύστερα απο μία  έξαρση των κρουσμάτων τον Απρίλιο, οι Βερμούδες τα πήγαν εξαιρετικά καλά απέναντι στον κοροναϊό, καταγράφοντας λιγότερα από 40 κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και λιγότερα από 2.600 κρούσματα συνολικά.

Βουλγαρία

Μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που έλαβαν ταξιδιωτική οδηγία επιπέδου 1 από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Βουλγαρία αντιμετωπίζει χαμηλό επίπεδο COVID-19, σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του CDC.

Η χώρα έχει αναφέρει περίπου 425.000 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας, αλλά έχει επιβραδύνει σημαντικά την εξάπλωση από τα τέλη Μαρτίου.

Δομινικανή Δημοκρατία

Στο νησί της Καραϊβικής,  έχουν σημειωθεί μόνο δώδεκα κρούσματα COVID-19 από τις 19 Ιουλίου και λιγότερα από 220 συνολικά, γεγονός που προκάλεσε ταξιδιωτικές οδηγίες επιπέδου 1 τόσο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και από το CDC.

Ο προορισμός έχει λάβει τη σφραγίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) για ασφαλή ταξίδια και είναι επί του παρόντος ανοικτός σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες, αν και η τελευταία ομάδα θα αντιμετωπίσει πρόσθετα εμπόδια για την είσοδο.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να υποβάλουν ένα ερωτηματολόγιο υγείας και να ανεβάσουν αρνητικά αποτελέσματα εξετάσεων στο πλαίσιο των πρωτοκόλλων εισόδου της χώρας.

Γρανάδα

Από τις 12 Ιουλίου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι πολίτες μπορούν να εφαρμόζουν τις συνήθεις προφυλάξεις στη Γρανάδα, με το CDC να αναφέρει χαμηλό επίπεδο του COVID-19.

Το νησί  κατέγραψε μόλις τρία κρούσματα COVID-19 μεταξύ 19 Ιουλίου και 1 Αυγούστου. Από τις 31 Ιουλίου, όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 13 ετών που επισκέπτονται τη Γρανάδα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι επισκέπτες θα πρέπει επίσης να βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ αναμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων COVID-19.

Ρουμανία

Η γειτονική μας Ρουμανία είναι άλλος ένας προορισμός επιπέδου 1 που μπορούν να επισκεφθούν οι ταξιδιώτες αυτό το καλοκαίρι.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι οι επισκέπτες μπορούν να εφαρμόσουν τις συνήθεις προφυλάξεις και το CDC αναφέρει χαμηλό επίπεδο του ιού εντός των συνόρων της χώρας.

Η Ρουμανία έχει αναφέρει περισσότερα από ένα εκατομμύριο κρούσματα COVID-19 από την αρχή της πανδημίας, αλλά είδε τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων να μειώνεται δραματικά από τον Απρίλιο.

Σλοβακία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμβουλεύει τους Αμερικανούς να εφαρμόζουν τις συνήθεις προφυλάξεις στη Σλοβακία από τις 19 Ιουλίου. Η χώρα έχει επίσης λάβει ειδοποίηση για την υγεία των ταξιδιωτών επιπέδου 1 από το CDC, αναφέροντας λίγο περισσότερα από 600 κρούσματα μεταξύ 19 Ιουλίου και 1 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σλοβακία, το ταξίδι για τουρισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπεται εφόσον ο ταξιδιώτης έχει ήδη εισέλθει νόμιμα στη ζώνη Σένγκεν, μεταξύ άλλων ως τουρίστας μέσω του αεροδρομίου στη Βιέννη της Αυστρίας