Απαντήσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών δίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους χειρισμούς της κυβέρνησης των τελευταίων ημερών, ενώ παρουσιάζει τον οδικό χάρτη των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα πράγματα σήμερα είναι πολύ καλύτερα στο μέτωπο των πυρκαγιών, ωστόσο επεσήμανε πως έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας. «Βρισκόμαστε στα μέσα Αυγούστου και έχουμε πολύ δρόμο μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου».
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «η κλιματική κρίση είναι εδώ» δηλώνοντας έτοιμος για «τολμηρές λύσεις».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές «βασικός μας στόχος» είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες και είμαστε εδώ να μιλήσουμε για όλα, το τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία και πώς θα γίνουμε καλύτεροι».
«Είναι σημαντικό πως δεν θρηνήσαμε θύματα με 100 φωτιές κάθε ημέρα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «θα ξανακερδίσουμε ό,τι χάσαμε». Τόνισε, δε, πως οι αποζημιώσεις που θα δοθούν άμεσα είναι γενναίες.
Μάλιστα, προανήγγειλε πως εντός των επόμενων μηνών θα γίνει η ψήφιση του πρώτου κλιματικού νόμου.
Οι ευθύνες στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν
Ερωτηθείς για τις ευθύνες της καταστροφικής πυρκαγιάς, είπε: «Ζήτησα καταρχάς συγγνώμη από τους πολίτες, διότι το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Είναι και μία πολιτική πράξη, η συνειδητοποίηση του προβλήματος.
Οφείλεις να δεις τι δεν πήγε καλά και να το διορθώσεις. Κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος, κάποια μαθήματα τα έχουμε πάρει και είπα ότι οι ευθύνες στον βαθμό που θα μπορούν αν προσωποιηθούν θα αποδοθούν, όχι όμως την ώρα της μάχης».
Όπως είπε «πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής, αλλά με καθαρό μυαλό. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά είναι σαφές ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό».
Οι κάτοικοι της Εύβοιας έχουν δίπλα τους το κράτος
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως καταλαβαίνει αυτό που αισθάνονται οι κάτοικοι της Εύβοιας, διαμηνύοντας πως «δεν είναι μόνοι τους, το κράτος είναι δίπλα τους».
Αναφέρθηκε επίσης στον Σταύρο Μπένο -«έναν άνθρωπο που έχει μάθει πολύ καλά να χτίζει μέσα από συντρίμμια»- τον οποίο «ζήτησα να μας βοηθήσει να ξανασκεφτούμε από την αρχή το μέλλον της Βόρειας Εύβοιας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πακέτο στήριξης προς τη Βόρεια Εύβοια δεν είναι γενναιόδωρο, αλλά είναι το ενδεδειγμένο. «Με τον κ. Μπένο, έχω προσωπική άποψη για την ακεραιότητά του και τη δουλειά του. Θα συναντηθώ μαζί του για το μεσοπρόθεσμο αλλά και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ανάταξης της Βόρειας Εύβοιας. Για παράδειγμα, πώς θα απασχολούνται στο εξής άνθρωποι που είχαν ως βασική απασχόληση το δάσος, όπως οι ρητινοπαραγωγοί».
Χυδαία σπέκουλα για τις εκκενώσεις
Ερωτηθείς για την τακτική των εκκενώσεων και κατά πόσο αυτές συνέβαλαν, υποστήριξε πως χτίστηκε μια χυδαία σπέκουλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε μερίδα ΜΜΕ αναφορικά με τις πολιτικές εκκένωσης. «Είναι χυδαίο όλο αυτό που συνέβη, τη στιγμή που για εμάς ήταν απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν θέλω να μπω καν στη διαδικασία να σχολιάσω όλη αυτή τη χυδαιότητα».
Αναρωτήθηκε, δε, πως «μας ασκείται κριτική που αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά την προστασία της ανθρώπινη ζωής; Έχουμε πια μια κουλτούρα εκκενώσεων και αυτό είναι μια συλλογική κατάκτηση. Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτή την καρέκλα όπως και αυτή την κυβέρνηση. Όμως, το 112 θα μείνει εδώ και αυτό είναι μια κατάκτηση».
“Ψήφος εμπιστοσύνης” στο Νίκο Χαρδαλιά
Απαντώντας στην κριτική για τα εναέρια μέσα και τον σχεδιασμό επιχείρησής του, υποστήριξε πως «τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Πέρα από τα εγχώρια, θα ήθελα να προσθέσετε και άλλα 20 εναέρια μέσα από το εξωτερικό, από χώρες που ήρθαν να συνδράμουν την Ελλάδα μπροστά σε αυτή την οικολογική κρίση».
«Το είχε τονίσει και ο κ. Χαρδαλιάς επανειλημμένως: Τα εναέρια μέσα επιχειρούν με όρους εναλλαγής – τα μισά πετάνε και τα μισά ανεφοδιάζονται. Πρέπει να προχωρήσουμε στην αγορά εναερίων μέσων (τράκτορες) για άμεση επέμβαση στα πύρινα μέτωπα αλλά και στην αγορά πυροσβεστικών ελικοπτέρων» τόνισε, δίνοντας έτσι ψήφο εμπιστοσύνης στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.
Στο ερώτημα πού είναι τα ενάερια μέσα, «η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Το σημαντικό είναι να δούμε αν μπορεί να επιχειρήσει το ενάεριο μέσο. Τα εναέρια μέσα ήταν εκεί, στη Βόρεια Εύβοια, αλλά προσπαθούσαν να βρουν ένα ανοικτό σημείο, ώστε να επιχειρήσουν. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να έχουμε για κάθε φωτιά κι ένα εναέριο μέσο».