Το επιχειρηματικό φόρουμ με θέμα «Επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές επενδύσεων ανάμεσα στο Μαρόκο και την Ελλάδα» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο ξενοδοχείο Hyatt Regency σήμερα Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το φόρουμ έλαβε χώρα στο πλαίσιο των εγκαινίων του Επίτιμου Προξενείου της Δημοκρατίας του Μαρόκου στη Θεσσαλονίκη με τη συνεργασία του ΣΕΒΕ και του Προξενείου. Στο φόρουμ συμμετείχε σημαντικό πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αγορά και στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Επίτιμος Πρόξενος του Βασιλείου του Μαρόκου στη Θεσσαλονίκη, κ. Bantali Antar και ο Πρέσβης του Βασιλείου του Μαρόκου, κ. Abdelkader EL Ansari. Στον χαιρετισμό του, ο κ. Bantali Antar αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα συνολικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Αναφέρθηκε στη δυναμική που εμφανίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τόνισε το γεγονός ότι, παρά την οικονομική ύφεση, η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένουν υγιείς. Επίσης, ο κ. Antar δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο εξειδικευμένο και νέο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει όλους τους απαιτούμενους συντελεστές για να λειτουργήσει καινοτομικά. Ο κ. Antar έκλεισε τον χαιρετισμό του τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι δύο χώρες και κοινά οφέλη.
Ο Πρέσβης του Μαρόκου, κ. Abdelkader EL Ansari, στον δικό του χαιρετισμό εστίασε στις παραδοσιακά στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις υπόκεινται στις πραγματικές δυνατότητες της κάθε χώρας ξεχωριστά. Το Μαρόκο προσφέρει δυνατότητες συναλλαγών και αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας που δίνουν στις ελληνικές επιχειρήσεις την δυνατότητα ανάπτυξης και εξερεύνησης νέων αγορών σε μία περιοχή που γνωρίζει οικονομική άνοδο.
Ο κ. Abdelkader EL Ansari τόνισε ότι υπό την σκιά των γεγονότων της άνοιξης στον αραβικό κόσμο, το Μαρόκο συνιστά μία χώρα που προσφέρει πολιτική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και όραμα για το μέλλον, ενώ στάθηκε και στο προνομιακό καθεστώς σύνδεσής του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς.
Στην ομιλία του ο κ. Λακασάς παρουσίασε τις επιδόσεις της Μαροκινής οικονομίας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα θετικές, καθώς διέπονται από σταθερότητα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον χαμηλό πληθωρισμό αλλά και στον σταθερά αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης του Μαρόκου, καθώς το 2010 το ΑΕΠ της μαροκινής οικονομίας αυξήθηκε κατά 3,7% και το 2011 κατά 4,6%, ρυθμό τον οποίο εκτιμάται ότι θα διατηρήσει και για το 2012. Επίσης, ο κ. Λακασάς τόνισε τη δυναμική που παρουσιάζει το Μαρόκο τόσο στη γεωργική παραγωγή όσο και στον τουρισμό. Σχετικά με τον τουρισμό και την ολοένα και αυξανόμενη τουριστική κίνηση στη συγκεκριμένη χώρα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ επεσήμανε ότι οι ανάγκη για νέες υποδομές φιλοξενίας αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρίες δομικών υλικών.
Ο κ. Λακασάς χαρακτήρισε το Μαρόκο ως Μεσογειακή χώρα, που με αφορμή και την φυσική παρουσία του Προξενείου στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να αποτελέσει ένα κομβικό προορισμό για τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα. Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Μαρόκου-Ελλάδας και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Στρατηγικής του ομίλου HPS, κ. Samir Lamrissi, επεσήμανε με τη σειρά του ότι το Μαρόκο προσφέρει ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά κίνητρα στους ξένους επενδυτές, μέσω των διαφόρων Συμφωνιών Ελεύθερων Συναλλαγών.
Οι Συμφωνίες αυτές δίνουν στους οικονομικούς φορείς που αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα πρόσβαση σε αγορές άλλων χωρών, οι οποίες υπολογίζεται ότι ανέρχονται στο ένα δισεκατομμύριο καταναλωτές. Ο κ. Lamrissi τόνισε ότι, προκειμένου να προωθήσουν και να ενισχύσουν αυτή τη συνεργασία, το Μαρόκο και η Ελλάδα θα πρέπει να εργαστούν από κοινού ώστε να αναπτύξουν αμοιβαία επικερδείς συνεργασίες μέσω της συμπληρωματικότητας των προϊόντων και των συναλλαγών τους. Το φόρουμ έκλεισε με την ομιλία του Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του ΣΕΒ και Γενικού Γραμματέα του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Μαρόκου, κ. Ιωάννη Πατσιαβού, ο οποίος σημείωσε ότι ο Μαρόκο θεωρείται μία από τις πλέον ανοικτές οικονομίες της Βορείου Αφρικής.
Το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται καθώς η Μαροκινή Κυβέρνηση υλοποιεί ένα πολυετές αναπτυξιακό πρόγραμμα με έμφαση στις υποδομές και την ενέργεια, ενώ με τη Συμφωνία Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται κατάργηση δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα και φιλελευθεροποίηση εμπορίου στα αγροτικά προϊόντα. Ο κ. Πατσιαβός αναφέρθηκε στην ελληνική επιχειρηματική παρουσία, η οποία είναι περιορισμένη με 4 μόνο εταιρίες, καθώς Γαλλία και Ιταλία είναι οι παραδοσιακοί εταίροι και τα ελληνικά προϊόντα δεν είναι γνωστά, ενώ δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση. Ωστόσο, τόνισε ότι ευκαιρίες υπάρχουν στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης υδάτινων πόρων, των κατασκευών και δομικών υλικών, των συστημάτων ασφαλείας και προστασίας και της εισαγωγής νέων τεχνολογιών πληροφορικής.
Πηγή:www.capital.gr