Αν έχετε ζήσει σε μια δημοφιλή πόλη όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι, θα ξέρετε πόσο πολύ οι τουρίστες, μπορούν να μπλέξουν στην καθημερινότητα σας.
Οι αργές κινούμενες ομάδες τουριστών δημιουργούν χάος στην πόλη. Επιπλέον ο μεγάλος όγκος -ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού- επισκεπτών με άσχημη συμπεριφορά είναι συντριπτικός.
Δεν είναι βέβαια όλοι οι τουρίστες ενοχλητικοί και δίνουν πολλά οφέλη στις τοπικές οικονομίες.
Αλλά με το ταξίδι να ανοίγει, οι επισκέπτες συρρέουν στους προορισμούς και μαζί τους και οι επιπτώσεις του υπερτουρισμού.
Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι οι κάτοικοι σε αυτές τις δημοφιλείς τοποθεσίες δεν ενδιαφέρονται τόσο για την επιστροφή των τουριστών.
Είτε λόγω μακροχρόνιων προβλημάτων, είτε κινδύνων για την υγεία λόγω COVID-19. Το euronews σε άρθρο του παρουσιάζει μερικούς από τους προορισμούς που έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα και αποθαρρύνουν τους τουρίστες με κακή συμπεριφορά.
Βαρκελώνη: Όχι άλλο Airbnb
Πριν από την πανδημία, εκτιμάται ότι 30 εκατομμύρια ταξιδιώτες επισκέπτονταν τη Βαρκελώνη κάθε χρόνο. Βάζοντας την πόλη στο επίκεντρο της συζήτησης για τον υπερτουρισμό.
Οι ντόπιοι δεν μπορούσαν να αγοράσουν ή να μισθώσουν σπίτια, επειδή είχαν πωληθεί για ενοικιάσεις Airbnb.
Τον Αύγουστο του 2020 θεσπίστηκε προσωρινή απαγόρευση ενοικίασης καταλύματος για λιγότερο από 31 ημέρες και το μορατόριουμ επεκτάθηκε μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.
Αυτό δίνει στον δήμο την ευκαιρία να εφαρμόσει ένα σχέδιο γνωρίζοντας ποια τουριστικά καταλύματα θα είναι διαθέσιμα, χωρίς να εκτοπίζονται οι ντόπιοι.
Εισάγονται επίσης νέα δρομολόγια λεωφορείων που ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να εξαπλωθούν σε όλη την πόλη. Στόχος είναι δημοφιλείς περιοχές, όπως η Basílica de la Sagrada Família, να μην κατακλύζονται από τουρίστες.
Βενετία: Χάος από τα κρουαζιερόπλοια
Με τον αριθμό των επισκεπτών πριν από την πανδημία να ανέρχεται σε περίπου 20 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο σε μια πόλη μόλις 261.905 ατόμων, ο υπερτουρισμός αποτελεί από καιρό πρόβλημα στη Βενετία.
Τόσο που σχεδόν έθεσε σε κίνδυνο τον προορισμό στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Η Βενετία το απέφυγε, απαγορεύοντας τα κρουαζιερόπλοια να μην πλέουν στο ιστορικό της κέντρο. Μερικά από αυτά ζυγίζουν περισσότερους από 81.000 τόνους. Και ενέχουν κινδύνους για την περιβαλλοντική και ασφάλεια για την πόλη.
Οι επισκέπτες στη Βενετία από το επόμενο έτος, ίσως χρειαστεί να πληρώσουν και εισιτήριο εισόδου. Θα μπορούσε να κοστίσει στους τουρίστες μεταξύ 3 και 10 ευρώ. Ανάλογα με το αν έρχονται κατά τη διάρκεια της υψηλής ή της χαμηλής περιόδου.
Το τέλος προορίζεται κυρίως για επιβάτες ημερήσιου ταξιδιού και κρουαζιερόπλοιων που προκαλούν συμφόρηση στους στενούς δρόμους της πόλης και φράζουν τις πλωτές οδούς της.
Κορνουάλη: Οι τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου προκαλούν έξαρση του COVID
Ζητήθηκε από τους τουρίστες να “μείνουν μακριά” από την κομητεία του Ηνωμένου Βασιλείου Κορνουάλη μετά από μια τεράστια αύξηση των κρουσμάτων COVID.
Ο Malcolm Bell επικεφαλής της Visit Cornwall, έκανε λόγο για «υπερπληθυσμό» σε δημοφιλείς προορισμούς παρά τις πάνω από 300 παραλίες και άλλους προορισμούς που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τουρίστες.
Εκτός από τους Βρετανούς τουρίστες, η άνοδος των αριθμών μολύνσεων έχει εν μέρει αποδοθεί στο φεστιβάλ σέρφινγκ και μουσικής του Boardmasters.
Με το Cornwall Council -στο Newquay νωρίτερα αυτόν τον μήνα- συνδέθηκαν σχεδόν 5.000 περιπτώσεις.
Άμστερνταμ: Τέλος στον τουρισμό μαλακών ναρκωτικών
Ο «τουρισμός κάνναβης» στο Άμστερνταμ θα μπορούσε να λήξει μετά τον COVID-19. Η δήμαρχος Femke Halsema πιέζει για απαγόρευση της πώλησης προϊόντων μαριχουάνας σε ταξιδιώτες.
Σε μια πρόσφατη επιστολή προς το δημοτικό συμβούλιο, η Femke Halsema είπε ότι όπως και οι κάτοικοι έχει βαρεθεί από «τη δυναμική της έλξης του Άμστερνταμ ως θέρετρου για τουρισμό ελαφρών ναρκωτικών».
Πριν από την πανδημία, τα καφενεία και η περιοχή των κόκκινων φαναριών προσέλκυαν περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε μήνα.
Φτηνές πτήσεις και ενοικιάσεις διακοπών έχουν κάνει το Άμστερνταμ δημοφιλή προορισμό για ταξίδια city break. Αλλά οι μάζες των επισκεπτών προκαλούν προβλήματα στους κατοίκους.
Η αύξηση των βραχυπρόθεσμων καταλυμάτων έχει οδηγήσει επίσης σε έλλειψη κατοικίας για τους ντόπιους.