Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, όπου είχε επιβληθεί ένα από τα πιο μακρά lockdowns στην Ευρώπη για να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, σκοπεύει να προχωρήσει στην άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων τον Οκτώβριο, καθώς η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα συγκαταλέγεται στις πιο επιτυχημένες σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν.
Από την 22η Οκτωβρίου θα πάψει να είναι υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού για την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια, ενώ θα αρθούν οι περιορισμοί στον αριθμό των ανθρώπων που επιτρέπεται να παρίστανται σε εκδηλώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση θα επιτρέψει να ανοίξουν ξανά από την επόμενη εβδομάδα θέατρα και κινηματογράφοι και να υποδέχονται θεατές ως και στο 60% της χωρητικότητας των αιθουσών, καθώς και την επιστροφή εργαζομένων που δεν θεωρείται πως είναι απόλυτα απαραίτητο να δουλεύουν με φυσική παρουσία στα γραφεία και στις επιχειρήσεις από την 20ή Σεπτεμβρίου.
«Χάρη στην προσπάθεια της ομάδας μας που ανέλαβε τον εμβολιασμό και χάρη στο ότι κάνατε ένα βήμα μπροστά και εμβολιαστήκατε όταν σας προσφέρθηκε η δυνατότητα, εισερχόμαστε τώρα σε εντελώς νέα φάση της πανδημίας», ανέφερε ο κ. Μάρτιν απευθυνόμενος στους πολίτες της Ιρλανδίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.
Στη χώρα έχει εμβολιαστεί πλήρως σχεδόν το 90% των ενηλίκων και το 80% των κατοίκων 12 ετών και άνω, όπως σημειώνουν ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters.
Η υποδοχή πελατών σε κλειστούς χώρους στα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια απαγορευόταν για το μεγαλύτερο μέρος των 16 μηνών ως τον Ιούλιο, όταν οι αρχές επέτρεψαν την επαναλειτουργία της εστίασης με προϋπόθεση την επίδειξη πιστοποιητικών πλήρους εμβολιασμού από τους πελάτες.
Η ιρλανδική κυβέρνηση δέχθηκε επικρίσεις από παράγοντες και φορείς του τομέα οργάνωσης συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων, καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπεται πλέον να γίνονται μεγάλες μουσικές εκδηλώσεις από τη 19η Ιουλίου, παρότι στη γειτονική χώρα το ποσοστό ανοσοποίησης είναι χαμηλότερο από ό,τι στην Ιρλανδία.
Ο κ. Μάρτιν πάντως φάνηκε να διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις. Προειδοποίησε πως ίσως υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων τις προσεχείς εβδομάδες, πριν έρθει η προσδοκώμενη μείωσή τους.
«Είναι πολύ απίθανο να μπορέσουμε ποτέ να απαλλαγούμε τελείως από τον ιό», σημείωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.