Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ επεξεργάζεται ένα σχέδιο για να επιτρέψει στους εμβολιασμένους τουρίστες να εισέλθουν στην χώρα από τον Νοέμβριο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Jerusalem Post, το προτεινόμενο σχέδιο εξετάζεται επί του παρόντος από το Υπουργείο Υγείας.
Ο στόχος είναι να επιτραπεί σε ξένους υπηκόους που είναι εμβολιασμένοι να επισκεφθούν το Ισραήλ.

Τον περασμένο μήνα το Ισραήλ κατέληξε σε συμφωνία ένταξης στο πρόγραμμα ψηφιακών πιστοποιητικών COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα τεθεί σε ισχύ από αυτό τον μήνα και συνεπάγεται την αμοιβαία αναγνώριση της τεκμηρίωσης.

Το σχέδιο για να ανοίξει ξανά το Ισραήλ για τους τουρίστες συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν λίγες μέρες. Αλλά καμία απόφαση δεν οριστικοποιήθηκε.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Τουρισμού Γιόελ Ραζβόζοφ το θέμα είναι στην υψηλότερη προτεραιότητα. Και δεσμεύεται να ανοίξει ξανά τις πτήσεις το συντομότερο δυνατό.

Σε μικρές ομάδες εμβολιασμένων τουριστών επετράπη η είσοδος τον Μάιο. Αυτό ήταν στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος. Με στόχο να επεκταθεί σε εμβολιασμένα άτομα έως τον Ιούλιο.

Ωστόσο, τα κρούσματα κορωνοϊού άρχισαν να αυξάνονται ξανά. Και το σχέδιο σταμάτησε εντελώς.

Σε ομάδες πέντε έως 30 ξένων τουριστών με συγκεκριμένες απαιτήσεις για εμβόλια και δοκιμές επετράπη η είσοδος επιτράπηκε ξανά στις 19 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος.

Ο Ισραηλινός Κυβερνητικός Τουριστικός Οργανισμός (IGTO) είπε ότι 34.500 τουρίστες καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021, έναντι μόλις 15.100 τον Σεπτέμβριο του 2020. Και 405.000 τον Σεπτέμβριο του 2019.

Το ποσοστό Σεπτεμβρίου 2021 αντιπροσωπεύει αύξηση 128% σε ετήσια βάση. Αλλά είναι 91,5% μειωμένο τον Σεπτέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με τον IGTO η χαλάρωση των κανόνων εισόδου για τους τουρίστες ήταν “προκειμένου να αποκατασταθεί η τουριστική βιομηχανία. Καθώς και να διασφαλιστεί ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται στη βιομηχανία μπορούν να κερδίσουν τα προς το ζην”.

Οι εισερχόμενοι τουρίστες στο Ισραήλ σημείωσαν ρεκόρ το 2019, με 4,55 εκατομμύρια επισκέπτες. Τα έσοδα του τομές έφεραν 7,1 δις δολάρια στην οικονομία της χώρας.