Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες αντέδρασαν γρήγορα στην απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW) να τερματίσει την καραντίνα για τους Αυστραλούς που επέστρεφαν, επιτρέποντας κρατήσεις για τον Νοέμβριο και προσθέτοντας επιπλέον πτήσεις.

Ο Premier Dominic Perrottet ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εάν οι Αυστραλοί που επιστρέφουν και οι μόνιμοι κάτοικοι εμβολιαστούν σωστά, δεν θα χρειαστεί να μείνουν σε καραντίνα ξενοδοχείου ή ακόμη και να απομονωθούν στο σπίτι από την 1η Νοεμβρίου.

Σε απάντηση της δήλωσης, η Qantas ανέβαλε την έναρξη των πτήσεων της στο εξωτερικό κατά δύο εβδομάδες.

Εισιτήρια προς το Σίδνεϊ από το Λονδίνο και το Λος Άντζελες είναι προς πώληση αυτή τη στιγμή.

Οι πτήσεις από άλλους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης, των Φίτζι και του Βανκούβερ, μπορεί επίσης να είναι προσβάσιμες γρηγορότερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία την Παρασκευή.

Το απόγευμα του Σαββάτου, η Singapore Airlines θα αρχίσει να δέχεται κρατήσεις για 17 εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ Σιγκαπούρης και Σίδνεϊ.

Λόγω των περιορισμών καραντίνας, ο αερομεταφορέας εκτελούσε μόνο μία πτήση την ημέρα στο δρομολόγιο.

Ο Άλαν Τζόις, Διευθύνων Σύμβουλος της Qantas, περιέγραψε την απόφαση ως «ένα τεράστιο βήμα μακριά από τη ζωή όπως την ξέραμε».

«Έχουμε χιλιάδες πιλότους και προσωπικό καμπίνας που είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους και θα είναι πολύ χαρούμενοι με τη σημερινή ανακοίνωση», είπε.

«Θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να αρχίσει η κανονικότητα των διεθνών ταξιδιών, αλλά αυτό είναι ένα καλό ξεκίνημα».

Ο Louis Arul, Περιφερειακός Αντιπρόεδρος της Singapore Airlines Southwest Pacific, χειροκρότησε την είδηση, αλλά δήλωσε ότι η εταιρεία χρειάζεται σαφήνεια για το πώς μπορεί να φιλοξενήσει μη εμβολιασμένους πελάτες.

Κάθε εβδομάδα, 210 θέσεις σε καραντίνα ξενοδοχείων θα διατίθενται για τους Αυστραλούς που επιστρέφουν και δεν πληρούν τα κριτήρια του εμβολίου.

Ως αποτέλεσμα της απόφασης, η NSW έγινε η πρώτη αυστραλιανή πολιτεία που εξάλειψε σε μεγάλο βαθμό την υποχρέωση καραντίνας.

Η επιστροφή των δωρεάν ταξιδιών εντός της NSW την 1η Νοεμβρίου θα καθυστερήσει επίσης κατά δύο εβδομάδες, ώστε να επιτραπεί στους κατοίκους των περιοχών να αποκτήσουν τη δεύτερη δόση.

Το κράτος θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο ανοσοποίησης 80% ήδη από το Σάββατο, υπονοώντας ότι η επόμενη φάση επαναλειτουργίας πιθανότατα θα ξεκινήσει τη Δευτέρα.

Μέχρι την Πέμπτη, το 91,7% των ατόμων ηλικίας άνω των 16 ετών στη Νέα Νότια Ουαλία είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, με το 78,8% πλήρως ανοσοποιημένο.

Η υπέρβαση του ορίου του 80% θα έχει ως αποτέλεσμα την επανεισαγωγή των κοινοτικών αθλημάτων, την εξάλειψη των ορίων για γάμους και κηδείες και την αποκατάσταση του χορού σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας.