Φώτο: WTM

Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η σημασία των ταξιδιών και του τουρισμού για τις εθνικές οικονομίες θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση του κλάδου στο «πρώτο τραπέζι» της παγκόσμιας πολιτικής κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης από την πανδημία.

Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) Julia Simpson.

Ο τομέας αντιπροσωπεύει το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών στην World Travel Market (WTM) η Julia Simpson υπενθύμισε ότι ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού αντιπροσωπεύει το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

«Τα ταξίδια και ο τουρισμός ήταν πάντα αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, τόνισε η επικεφαλής του WTTC.

Οι κλάδοι είναι ένας κρίσιμος εργοδότης σε πλούσιες και φτωχές κοινότητες.

Μερικές φορές χρειάζεται μια κρίση για να συνειδητοποιήσουν οι κυβερνήσεις την αξία τους. Και να δώσουν στα ταξίδια και στον τουρισμό μια θέση στην κορυφή».

Η Julia Simpson κάλεσε τους υπουργούς να προσδιορίσουν τρόπους με τους οποίους οι τομείς μπορούν να λειτουργήσουν ως «ισχυρές δυνάμεις» σε χώρες και κοινότητες.

Πρόσθεσε ότι εντυπωσιάστηκε από την προσέγγιση του πρώην προέδρου της Κολομβίας Χοσέ Μανουέλ Σάντος, ο οποίος είπε στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του WTTC στο Κανκούν του Μεξικού, πώς κατάφερε να χρησιμοποιήσει τον τουρισμό για να απομακρύνει τη χώρα από τα καρτέλ ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

«Έχουμε δει οριστικά ότι η δημόσια, ιδιωτική και κοινοτική συνεργασία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, είπε.

Είναι αυτού του είδους η δέσμευση που θα μας βγάλει από τον Covid και από την κλιματική κρίση.

Ούτε ο ιδιωτικός τομέας, ούτε ο δημόσιος τομέας μπορούν να περπατήσουν μόνοι τους σε αυτό το ταξίδι».