Σύνταξη: tourismtoday.gr

Αυστηρότερες απαιτήσεις δοκιμών για όλους τους ταξιδιώτες εισάγει η Νορβηγία. Στόχος είναι να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της νέας παραλλαγής Omicron COVID-19.
Αυτή η απαίτηση ισχύει για όλα τα άτομα. Ακόμη και για εκείνα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας και Υπηρεσιών Περίθαλψης από σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, όλοι όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Νορβηγία θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις.

«Το ποσοστό μόλυνσης στη Νορβηγία είναι σοβαρό, δήλωσε η υπουργός Υγείας και Υπηρεσιών Περίθαλψης Ingvild Kjerkol, σχολιάζοντας το νέο μέτρο που επιβλήθηκε.

Πρέπει να εφαρμόσουμε αυστηρότερα μέτρα για να καθυστερήσουμε την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron.

Το κάνουμε αυτό για να διατηρήσουμε τον έλεγχο, να λάβουμε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τη νέα παραλλαγή του ιού. Καθώς και να αποτρέψουμε την πίεση των υπηρεσιών υγείας».

Για να διευκολύνουν τη διαδικασία των δοκιμών, οι νορβηγικές αρχές έχουν ήδη δημιουργήσει κέντρα δοκιμών στα περισσότερα σημεία διέλευσης των συνόρων.
Οι ταξιδιώτες μπορούν να υποβληθούν σε δοκιμές εκεί ή σε άλλο μέρος που υποδεικνύουν οι αρχές.

Εάν δεν υπάρχει κέντρο δοκιμών στα συνοριακά σημεία διέλευσης, οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν ένα τεστ πριν εισέλθουν στη Νορβηγία. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της εξέτασης δεν πρέπει να είναι παλαιότερο των 24 ωρών. Οι ταξιδιώτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ μιας ταχείας εξέτασης αντιγόνου ή PCR.

«Εάν η ταχεία εξέταση αντιγόνου έχει θετικό αποτέλεσμα -ανεξάρτητα από το αν λήφθηκε σε κέντρο δοκιμών ή ως αυτοέλεγχος- το άτομο είναι υποχρεωμένο βάσει νόμου να κάνει μια εξέταση PCR το συντομότερο δυνατό και το αργότερο εντός 24 ώρες», εξήγησε το υπουργείο.

Τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ σήμερα θα επανεξεταστούν μετά από δύο εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να παραταθούν εάν το απαιτήσει η κατάσταση του COVID-19.