O υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκράντ Σαπς αρνήθηκε ‘οτι έκανε “στροφή” μέσα σε 24 ώρες, ενω προκάλεσε την οργή του ταξιδιωτικού κλάδου, καθώς η κυβέρνηση επανέφερε τα τεστ Covid πριν από την αναχώρηση για τις αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από αύριο (Τρίτη).

Η αλλαγή σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η παραλλαγή ‘Ομικρον,  ανακοινώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, μία ημέρα αφότου ο Σαπς διαβεβαίωνε ότι τα τεστ  πριν από την αναχώρηση δεν θα επέστρεφαν επειδή δεν ήθελε να “σκοτώσει τον ταξιδιωτικό τομέα”.

Αντιμετωπίζοντας έναν βομβαρδισμό επικρίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος κατέφυγε στο Twitter για να υπερασπιστεί τις ενέργειές του.

Επέμεινε ότι χρειάζεται πρόσθετη προσοχή καθώς οι επιστήμονες εργάζονται για να κατανοήσουν τη νέα παραλλαγή, καθώς ο υπουργός Υγείας Sajid Javid έκανε το Σάββατο την ανακοίνωση για την αυστηροποίηση των περιορισμών.

Ο Σαπς έγραψε στη συνέχεια στο Twitter: “Ο κ: “Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηχογραφημένα σχόλιά μου σχετικά με τις εξετάσεις πριν από την αναχώρηση έγιναν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα , αλλά εντωμεταξύ η κατασταση προχώρησε”.

Η επιμονή των υπουργών ότι τα νέα μέτρα ελέγχου θα είναι προσωρινά δεν κατάφερε να μετριάσει την ανησυχία σχετικά με την πρόσθετη επιβάρυνση του κόστους των ελέγχων πριν από την αναχώρηση και κατά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ανάγκη να στηρίξει η κυβέρνηση τον ταξιδιωτικό κλάδο.Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα μέτρα θα επαναξεταστούν σε τρείς εβδομάδες.

 

Ο πρόεδρος της Abta Alistair Rowland, διευθύνων σύμβουλος του φορέα εκμετάλλευσης μεγάλων αποστάσεων Blue Bay Travel, ήταν από τους τελευταίους που καταδίκασαν τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Ο ίδιος δήλωσε: ” Τα νέα του Σαββάτου αποτέλεσαν πλήγμα για την ταξιδιωτική βιομηχανία και για τους παραθεριστές που βρίσκονται στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή απολαμβάνοντας τον πολυπόθητο χειμερινό ήλιο και οι οποίοι δεν συνυπολόγισαν στα σχέδιά τους ή στον προϋπολογισμό τους την απαίτηση για ένα τεστ Covid-19 πριν πετάξουν στην πατρίδα τους.

Σημαντικό εμπόδιο  για τους παραθεριστές

Όταν τον Οκτώβριο αναθεωρήθηκε το σύστημα φωτεινών σηματοδοτών της κυβέρνησης, ο κόκκινος κατάλογος μειώθηκε στο μηδέν και η εξέταση πριν από την αναχώρηση για την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο έπαψε να ισχύει για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών να κλείσουν διακοπές εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Η επαναφορά, που ανακοινώθηκε στις 27 Νοεμβρίου, της εξέτασης PCR τη 2η ημέρα μετά την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα η απαίτηση να γίνει εξέταση πριν από την αναχώρηση πριν από την πτήση για την πατρίδα είναι δύο σημαντικά εμπόδια για τους παραθεριστές τόσο από άποψη κινδύνου όσο και κόστους.

Η ελπίδα μας είναι ότι, αφού οι επιστήμονες θα έχουν το χρόνο να μελετήσουν το Omicron και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά αυτής της παραλλαγής, η κυβέρνηση θα μπορέσει να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις δοκιμές και τα ταξίδια το ίδιο γρήγορα όπως τους επέβαλε και οι παραθεριστές θα ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους να φύγουν μακριά, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουμε στην περίοδο αιχμής των κρατήσεων για τις διακοπές του Ιανουαρίου”.

Αποκάλυψε ότι η εταιρεία του είχε τον Οκτώβριο τον ισχυρότερο μήνα πωλήσεων από την έναρξη της πανδημίας, ξεπερνώντας μάλιστα τα επίπεδα του Οκτωβρίου 2019 κατά 51%, με πελάτες που έκλεισαν αποδράσεις της τελευταίας στιγμής για τον χειμώνα 2021-22 στην Καραϊβική, το Μεξικό, τις Μαλδίβες και την Ταϊλάνδη, καθώς και για το καλοκαίρι του 2022.

Ο Τσάρλι Κόρνις, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου αεροδρομίων MAG, προειδοποίησε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα ταξίδια καταστρέφεται.

“Κατανοούμε την ανάγκη να αντιδράσουμε γρήγορα στην εμφάνιση νέων παραλλαγών όπου υπάρχει σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία”, δήλωσε.

“Αλλά, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση επέλεξε να μην μοιραστεί δεδομένα και στοιχεία για να υποστηρίξει τις ενέργειές της.Η αβεβαιότητα και η έλλειψη διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων καταστρέφει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα ταξίδια και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη μιας από τις σημαντικότερες βιομηχανίες του Ηνωμένου Βασιλείου.