Ο πιλότος, ο οποίος βρίσκεται λίγα εκατοστά μακριά από τους επιβάτες του, σηκώνει το χέρι του και πατάει τους μεταλλικούς διακόπτες που βάζουν μπροστά τις μηχανές του.

Δύο έλικες, ορατoί μέσα από τα παράθυρα στις δύο πλευρές, περιστρέφονται θορυβωδώς.
Το μικρό αεροσκάφος τρέχει στο χαλίκι για μερικές εκατοντάδες μέτρα.

Στη συνέχεια, καθώς ο πιλότος τραβάει προς τα πίσω τον μοχλό, πετάγεται στον αέρα και αρχίζει να παίρνει κλίση προς τα δεξιά σε μια ευρεία στροφή πίσω στον εαυτό του.

Από κάτω, το έδαφος απομακρύνεται για να αντικατασταθεί από γαλαζοπράσινα νερά…

Η πτήση LM711 της Loganair δεν είναι και η πιο άνετη εμπειρία.

Οκτώ επιβάτες στριμώχνονται σε μια καμπίνα στο μέγεθος ενός τροχόσπιτου. Ο θόρυβος του κινητήρα είναι αμείλικτος. Και δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις εν πτήσει όπως τουαλέτα.

Και όμως υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο σε αυτή την πτήση. Δύο λεπτά μετά το ταξίδι, είναι πολύ απίθανο το αεροπλάνο να είναι ακόμα στον αέρα.

Αυτό, σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, είναι το συντομότερο προγραμματισμένο αεροπορικό δρομολόγιο στον κόσμο, ένα ταξίδι που καλύπτει μόλις 1,7 μίλια (2,7 χιλιόμετρα) σε λιγότερο χρόνο από ό,τι χρειάζονται τα περισσότερα επιβατικά αεροπλάνα για να φτάσουν σε ύψος πλεύσης.

Σε μια καλή μέρα, με ευνοϊκούς ανέμους και ελαφριές αποσκευές, χρειάζεται 53 δευτερόλεπτα.

Το ταξίδι, που πραγματοποιείται δύο με τρεις φορές την ημέρα, συνδέει το Westray, ένα νησί στην άκρη του βόρειου αρχιπελάγους Orkney της Σκωτίας, με το μικρότερο, ακόμη πιο απομακρυσμένο νησί Papa Westray.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τους περίπου 80 ανθρώπους που αποκαλούν το νησί των τεσσάρων τετραγωνικών μιλίων σπίτι τους.

Το καλοκαίρι, φέρνει επίσης τουρίστες, κυρίως ταξιδιώτες μιας ημέρας, που επιδιώκουν να ζήσουν την εμπειρία της διαδρομής με το αεροπλάνο και να ανακαλύψουν τις πολυάριθμες απολαύσεις του Papa Westray.

Οι λάτρεις της αεροπορίας, ειδικά όσοι καταφέρουν να πιάσουν την πρώτη από τις τέσσερις σειρές καθισμάτων επιβατών, θα εκτιμήσουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν έναν πιλότο στη δουλειά του.

Ωστόσο, δεν  μπορείτε να επιλέξετε πού θα καθίσετε. Η κατανομή βασίζεται στην ομοιόμορφη κατανομή του βάρους στο αεροπλάνο!