της Εύας Οικονομάκη

«Τσιμπάει» σταδιακά η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, την εβδομάδα από 7 έως 13 Φεβρουαρίου καταγράφηκε άνοδος σε ποσοστό 7,9% ως προς τον αριθμό πτήσεων σε ημερήσια βάση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ως εκ τούτου, η αεροπορική κίνηση φαίνεται ότι εμφανίζει σημάδια αποκατάστασης και πλέον βρίσκεται στο 70,1% των επιπέδων του 2019. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των ημερήσιων πτήσεων ξεπέρασε την 11η Φεβρουαρίου τις 21 χιλιάδες, με τον μέσο όρο των πτήσεων ανά ημέρα να διαμορφώνεται σε 18.627 και να είναι αυξημένος κατά 1.366.

Σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019, πάντως, υπολείπονται περισσότερες από 55 χιλιάδες πτήσεις.

Οι επιδόσεις των αεροπορικών

Αναφορικά με τις επιδόσεις των αεροπορικών εταιρειών, η easyjet κατέγραψε άνοδο κατά 51%, ενώ σε απόλυτους αριθμούς τον μεγαλύτερο αριθμό πτήσεων σημείωσε η Ryanair με 1.941 και αύξηση 7%. Μείωση σημείωσαν η Turkish Airlines (-2%), η Pegasus (-5%) και η Qatar Airways (-2%).

Με βάση τα στοιχεία του Eurocontrol, η Ryanair κατέγραψε άνοδο 2% σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019 ως προς τον αριθμό πτήσεων, τη στιγμή που οι υπόλοιποι παίκτες των αερομεταφορών στο Top 10 σημείωσαν πτώση από 21% μέχρι και 56% συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα.