Η Ιαπωνία εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των αυστηρών συνοριακών της ελέγχων εν μέσω αυξανόμενης κριτικής ότι τα μέτρα, τα οποία έχουν απαγορεύσει τους περισσότερους ξένους εισερχόμενους, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και επιχειρηματιών, βλάπτουν την οικονομία και το διεθνές προφίλ της χώρας.

«Σκοπεύω να εξετάσω τη χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων», είπε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα ή άλλες λεπτομέρειες και είπε ότι θα λάβει μια απόφαση με βάση μια επιστημονική αξιολόγηση της παραλλαγής Omicron, των επιπέδων μόλυνσης εντός και εκτός της Ιαπωνίας και των μέτρων καραντίνας σε άλλες χώρες.

Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας βρίσκεται υπό περιορισμούς που σχετίζονται με τον ιό, αλλά οι λοιμώξεις έχουν δείξει ελάχιστα σημάδια επιβράδυνσης. Σε εθνικό επίπεδο, η Ιαπωνία ανέφερε σχεδόν 100.000 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, συμπεριλαμβανομένων 18.660 στο Τόκιο.

Τα τρέχοντα συνοριακά μέτρα έχει προγραμματιστεί να παραμείνουν σε ισχύ έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Κισίντα αποκάλυψε το σχέδιό του να εξετάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των συνοριακών ελέγχων το Σάββατο, αφού επισκέφθηκε το διεθνές αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο, όπου παρατήρησε περιοχές καραντίνας και ανάπτυξη εμβολιασμού στο εργοτάξιο για τους εργαζόμενους στις αεροπορικές εταιρείες.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει τις ενισχυτικές βολές για τον Covid-19, αφού δέχτηκε επικρίσεις για την καθυστερημένη απόφαση να μειωθούν τα διαστήματα μεταξύ των δύο πρώτων βολών και ενός τρίτου σε έξι μήνες από οκτώ αρχικά προγραμματισμένους. Μόνο το 8% περίπου του πληθυσμού της Ιαπωνίας έχει κάνει το τρίτο του τρύπημα.

Η κυβέρνηση έχει επίσης αντιμετωπίσει επικρίσεις για την αποτυχία της να κρατήσει την Omicron μακριά από τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, όπου η Ιαπωνία δεν έχει δικαιοδοσία. Τα αμερικανικά στρατεύματα πετούν απευθείας στη χώρα χωρίς να τηρούν τις ιαπωνικές απαιτήσεις καραντίνας και δεν δοκιμάστηκαν για εβδομάδες, έως ότου τους το ζήτησε το Τόκιο.

Πολλοί από το ιαπωνικό κοινό, ωστόσο, υποστηρίζουν τους αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, καθώς πιστεύουν ότι προβλήματα όπως η πανδημία προέρχονται εκτός του νησιωτικού τους έθνους. Οι αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι θεωρούνται ευρέως ως πολιτικά κίνητρα για να κερδίσει την υποστήριξη του κοινού για το κυβερνών του κόμμα στις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.