Η συμβολή της blockchain τεχνολογίας στην ανάπτυξη του «Έξυπνου Τουρισμού» (Blockchain technology: A bridge to «Smart Tourism») ήταν το αντικείμενο ειδικής συνεδρίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Μαρτίου με την online συμμετοχή της Προέδρου του ΕΟΤ, Άντζελας Γκερέκου, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Φόρουμ Τουρισμού (Global Tourism Forum) στο Ντουμπάι.
Στην εισαγωγή της παρέμβασής της, η Πρόεδρος του ΕΟΤ αναφέρθηκε στο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα από τις αρχές του Μαρτίου, καθώς και στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ενεργή στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης, παρουσίασε συνοπτικά τις νέες τουριστικές αγορές στις οποίες απευθύνεται η Ελλάδα και τις στοχευμένες καμπάνιες που υλοποιεί ήδη ο ΕΟΤ.
Σχετικά με την ανάγκη ψηφιακής αναβάθμισης, η κα Γκερέκου σημείωσε πως η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην Ελλάδα, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά και σημαντικά βήματα για την προώθηση της ψηφιακής ατζέντας, αλλά φυσικά μπορούν να γίνουν περισσότερα για την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών και την τόνωση της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων» παρατήρησε, εξηγώντας: «Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση του ανταγωνισμού και την παροχή κινήτρων για τη διαλειτουργικότητα στις ψηφιακές αγορές, την αύξηση της διαθεσιμότητας ψηφιακών και συμπληρωματικών δεξιοτήτων και την ενίσχυση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση της καινοτομίας».
Αναφερόμενη, ειδικότερα, στη χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα του τουρισμού, η Πρόεδρος του ΕΟΤ χαρακτήρισε το blockchain ως αποτελεσματικό εργαλείο με πολλές χρήσεις εκτός χρηματοοικονομικών και κρυπτονομισμάτων. «Η τεχνολογία αυτή έφερε επανάσταση σε πολλά σημεία της καθημερινής μας ζωής. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο τουρισμός και το blockchain έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ένας ισχυρός συνδυασμός, καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρει ασφάλεια και διαφάνεια σε πολλά και κρίσιμα ζητήματα και ειδικά στον τρόπο που ταξιδεύουμε» είπε χαρακτηριστικά.
«Η τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί τους ανθρώπους»
Παράλληλα, επισήμανε την ηθική διάσταση στη σχέση μεταξύ του σχεδιασμού και των αποτελεσμάτων στην καθημερινότητα, αφού «η τεχνολογία είναι εδώ για να υπηρετεί τους ανθρώπους». Όπως υπογράμμισε «η υπόσχεση ότι το blockchain θα έχει αντίκτυπο σε εκατομμύρια ανθρώπους, αλλάζοντας κυριολεκτικά τον κόσμο, είναι πραγματική. Τα βασικά χαρακτηριστικά της διαφάνειας, της εμπιστοσύνης και της μεταβλητότητας μπορούν να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την επαληθευσιμότητα του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο».
Ολοκληρώνοντας, η κα Γκερέκου υπενθύμισε πως το διαδίκτυο σχετίζεται με τη σύνδεση και το blockchain με την εμπιστοσύνη και κατέληξε: «Είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε την ηθική χρήση, το Blockchain Ethical Design Framework, που διασφαλίζει την προστασία των κοινωνικών αξιών».
Σημειώνεται ότι στο Παγκόσμιο Φόρουμ Τουρισμού του Ντουμπάι συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο τέως ΓΓ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Ταλέμπ Ριφάι, καθώς και κορυφαία στελέχη διεθνών τουριστικών οργανισμών