Παρά την επέλαση της «Omicron 2» και την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα με την οποία εισέρχεται η χώρα στον δεύτερο μήνα της άνοιξης, τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν βελτίωση και ανοίγουν τον δρόμο για «κανονικό» εορτασμό του φετινού Πάσχα, όπως εορταζόταν δηλαδή μέχρι το 2019, που δεν είχε ενσκήψει η πανδημία κορωνοϊού.
Η μεγάλη θρησκευτική γιορτή αποτελεί παράλληλα σημαντικό ορόσημο στην πορεία επιστροφής των Ελλήνων προς την κανονικότητα και την πλήρη άρση των μέτρων.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην τελευταία της εβδομαδιαία συνεδρίαση, την περασμένη Τετάρτη, εισηγήθηκε ομόφωνα να μην προχωρήσει μέχρι το τέλος Απριλίου καμία χαλάρωση αναφορικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους (testing), την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την είσοδο σε χώρους ή τη συμμετοχή σε δραστηριότητες (covid pass) και τη χρήση της προστατευτικής μάσκας – αυτά συνθέτουν και το πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται ακόμη σε εφαρμογή.
Σε ό,τι αφορά, δε, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ζητηθεί από την Επιτροπή εισήγηση για αλλαγή του χρόνου ισχύος, με βάση τη σύσταση της Κομισιόν. Δηλαδή να είναι 9μηνη η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού και 6μηνη εκείνη του πιστοποιητικού νόσησης για τους πολίτες.
«Είμαστε σε μια φάση όπου οι παραλλαγές του ιού προκαλούν ηπιότερη νόσο, ιδιαίτερα στους εμβολιασμένους, και σε μια κοινωνία όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και συνεπώς ο καθένας μπορεί να επιλέγει τις δραστηριότητές του. Δεν είναι ακόμα η ώρα για να ξεχάσουμε τον κορωνοϊό» είπε χαρακτηριστικά την περασμένη Πέμπτη η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, εξηγώντας το σκεπτικό της Επιτροπής.
Η επανεξέταση των μέτρων, όπως και της επιδημιολογικής κατάστασης, θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, ώστε οι όποιες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών να εφαρμοστούν από τον Μάιο. Συνεπώς, το Πάσχα θα οργανωθεί και πάλι -έπειτα από δύο χρόνια «εγκλεισμού»- η μεγάλη επιστροφή στα χωριά, στα εξοχικά και τα νησιά, όπως και οι οικογενειακές και κοινωνικές συναθροίσεις για το ψήσιμο του οβελία, ενώ και η παρουσία των πιστών στις εκκλησίες θα γίνεται χωρίς περιορισμούς.