Το Palacio de Congresos de Palma φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής των Βιώσιμων Προορισμών που διοργάνωσε το Ίδρυμα Τουρισμού της Μαγιόρκα, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) στις 7 και 8 Απριλίου 2022.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα που αναπτύχθηκαν σε όλο τον κόσμο από κορυφαίους οργανισμούς και εταιρείες. Το πρόγραμμα περιελάμβανε εμπνευσμένες παρουσιάσεις, συζητήσεις που προκαλούν σκέψη, επισκέψεις σε τοπικά βιώσιμα έργα και συμμετοχή μέσω ενός Hackathon.

Οι βασικοί ομιλητές περιελάμβαναν την Catalina Cladera , Πρόεδρο της κυβέρνησης της Μαγιόρκα (το Consell de Majorca), την Isabel Oliver από το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα του UNWTO και τον José Hila , Δήμαρχο της Πάλμα, ο οποίος άνοιξε τη διεθνή εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 300 άτομα στο -προσωπικό και διαδικτυακό.

Τα κύρια θέματα που κατατέθηκαν ήταν η διαχείριση των υδάτων, η διαχείριση απορριμμάτων, η κυκλική οικονομία και η ανάλυση δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων και οι τεχνικές βιώσιμου τουρισμού.

Οι παρουσιάσεις έγιναν από ομιλητές υψηλού προφίλ όπως ο Jaume Mata, Επικεφαλής Τουριστικής Αειφορίας για το Visit Valencia. Dirk Glaesser, Διευθυντής του Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης του UNWTO. Enrique Martínez, Πρόεδρος της Segittur. Sandra Benbeniste Millán, Διευθύντρια Αειφορίας για την EMEA Iberostar Hotels. Catalina Alemany, Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για τα ξενοδοχεία Riu. και Stefan Gössling, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Linnaeus, School of Business and Economics.

Τη σύνοδο έκλεισαν η Nadia Calviño , Αντιπρόεδρος της Ισπανικής Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, και η Francina Armengol , Πρόεδρος των Βαλεαρίδων Νήσων. Η Armengol τόνισε τη σημασία του νέου νόμου για τον τουρισμό που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, εστιάζοντας στη βιωσιμότητα από την άποψη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και των βελτιωμένων συνθηκών για όλους όσους εργάζονται στον τουριστικό κλάδο.

Το απόγευμα της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου, στους αντιπροσώπους παρουσιάστηκαν έργα που αποτελούν παραδείγματα καλής πρακτικής στον τομέα της αειφορίας: Το Περιβαλλοντικό Τεχνολογικό Πάρκο της Μαγιόρκα, Το Portblue Club Pollentia Resort & Spa και ένα πλοίο Baleària, τα οποία λειτουργούν με βάση μια κυκλική οικονομία, και το οινοποιείο Oliver Moragues, όπου η παραγωγή κρασιού και η καλλιέργεια σέβονται τις παραδοσιακές διαδικασίες και τα τοπικά προϊόντα.

Παράλληλα με τη δεύτερη μέρα της συνόδου, διοργανώθηκε και hackathon. Αυτή η πρόκληση απευθυνόταν σε επαγγελματίες, ερευνητές και φοιτητές με ενδιαφέρον και αφοσίωση στη βιωσιμότητα, που ήθελαν να δοκιμάσουν το ταλέντο τους παρέχοντας λύσεις για διάφορα τουριστικά προβλήματα στη Μαγιόρκα.

Οι ομάδες εργάστηκαν πάνω σε προβλήματα που συνδέονται με τρεις μεγάλες προκλήσεις: νερό, φαγητό και κινητικότητα. Οι νικητές κάθε πρόκλησης έλαβαν 5.000 €, τα οποία μοιράστηκαν ισόποσα στα μέλη της ομάδας. Το hackathon έδωσε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να δικτυωθούν και να επωφεληθούν από νέα ψηφιακά εργαλεία και τεχνολογίες. Οι ομάδες συνοδεύονταν από μέντορες που τις βοήθησαν να σχεδιάσουν τα έργα τους.