Το Airports Council International (ACI) World κυκλοφόρησε μια πρώτη στο είδος της καθοδήγηση, την Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Διακυβέρνηση (ESG) Best Practice Management, για να βοηθήσει τα αεροδρόμια να καθορίσουν και να ενισχύσουν το πλαίσιο αναφοράς ESG ώστε να τοποθετηθούν για μελλοντική ανάπτυξη.

Καθώς τα αεροδρόμια συνεχίζουν να ανακάμπτουν, αντιμετωπίζουν την προ-πανδημική πρόκληση της επένδυσης σε υποδομές για την κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης εναέριας κυκλοφορίας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και λειτουργούν με τρόπο που να είναι οικονομικά βιώσιμος, χωρίς αποκλεισμούς και κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνος.

Ως εκ τούτου, τα αεροδρόμια υιοθετούν ολοένα και περισσότερο ένα πλαίσιο αναφοράς ESG για να καλύψουν τις δυναμικές ανάγκες και τα αιτήματα των επενδυτών τους για πληροφορίες σχετικά με την απόδοση και τον μετριασμό του κινδύνου, ενώ χτίζουν επίσης ένα θεσμικό πλαίσιο χωρίς αποκλεισμούς που επιτυγχάνει χρηστή διακυβέρνηση, συμμόρφωση και διαχείριση. Οι αυξανόμενοι τομείς ενδιαφέροντος για την ESG περιλαμβάνουν τη δημόσια υγεία, το κλίμα, την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ένταξη.

Τα αεροδρόμια έχουν πλέον την ευκαιρία να ηγηθούν και να καθορίσουν βασικούς παράγοντες ESG του αεροδρομίου που προβλέπουν και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χρηματοοικονομικής αγοράς, των πελατών και της κοινότητας. Η προληπτική εστίαση του ESG από τα αεροδρόμια μπορεί να βοηθήσει στην τυποποίηση παραγόντων σημαντικών για κεφαλαιουχικά έργα και επιχειρησιακές δραστηριότητες, επιτρέποντας στα αεροδρόμια να ορίζουν, να παρακολουθούν και να αναφέρουν εσωτερικά συμφωνημένες μετρήσεις, έναντι ανταπόκρισης στα αυξανόμενα και ποικίλα αιτήματα από επενδυτές, λογιστικά και/ ή ελεγκτικές υπηρεσίες.

«Ενώ πολλά αεροδρόμια αναφέρουν ήδη επιδόσεις ESG, μια ενισχυμένη προσέγγιση για νέους παράγοντες ESG μπορεί να προσφέρει στα αεροδρόμια πρόσβαση σε τόσο απαραίτητο κεφάλαιο για ταχύτερη ανάκαμψη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα », δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ACI World Luis Felipe de Oliveira .

« Η ανοικοδόμηση αεροδρομίων και οικονομιών συναντά το κοινό αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών ESG και των αεροδρομίων για λύσεις που δρουν επειγόντως για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των κοινωνικών ανισοτήτων που ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας πανδημίας.

«Τα αεροδρόμια θα πρέπει να επιδιώξουν να ορίσουν και να παρέχουν τις λεπτομερείς, εστιασμένες σε δεδομένα γνωστοποιήσεις ESG που απαιτούν ολοένα και περισσότερο οι επενδυτές, οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και οι λογιστικές εταιρείες. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να περιορίσει τη μελλοντική επενδυτική ζήτηση ενός αεροδρομίου στις κεφαλαιαγορές».

Η βέλτιστη πρακτική διαχείρισης ESG επιδιώκει να απαντήσει σε κοινές ερωτήσεις μεταξύ των αεροδρομίων που θέλουν να ξεκινήσουν, να βελτιώσουν ή να επεκτείνουν τις αναφορές ESG, όπως: Πώς διαφέρει η αναφορά ESG από την αναφορά βιωσιμότητας, πώς αναφέρουν τα αεροδρόμια, γιατί ενδιαφέρονται οι επενδυτές και πώς μπορούν να υιοθετήσουν τα αεροδρόμια δομή. Η καθοδήγηση αναπτύχθηκε από την υποομάδα αναφοράς ESG της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος του ACI World .