Σύνταξη: tourismtoday.gr

Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία μαίνεται, οι αρνητικές επιπτώσεις για την παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία συνεχίζουν να αυξάνονται.
Ένα σημαντικό μέρος από ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο, αλλάζει τα σχέδια του λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι τουρίστες που σχεδίαζαν να επισκεφθούν την Ευρώπη -ειδικά τις χώρες του ανατολικού τμήματος- αναβάλλουν ή ακυρώνουν τα ταξίδια τους.
Αυτό αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα της έρευνας για την «Ασφάλεια και το συναίσθημα των ταξιδιωτών την Άνοιξη 2022» της Global Rescue. 

  • Η πλειοψηφία των διεθνών ταξιδιωτών στον κόσμο (89%) δεν αλλάζουν τα σχέδια τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
  • Το 42% δήλωσε ότι είχε ακυρώσει ή ανέβαλε ένα ταξίδι στη Ρωσία, την Ουκρανία ή άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
  • Το 36% ακύρωσε ή ανέβαλε τα ταξίδια του σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.
  • Το 37% δεν είχε ακυρώσει ή αναβάλει τα σχέδια του για ταξίδια στην Ευρώπη.

Η Global Rescue είδε αύξηση των αιτημάτων από ταξιδιώτες για μη ιατρικές υπηρεσίες ασφάλειας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πλέον το 43% είναι «περισσότερο» ή «πολύ πιο πιθανό» να αγοράσει πολιτικές ασφάλειας ταξιδιού που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες εκκένωσης σε περίπτωση που βρεθούν σε κίνδυνο ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό, από επιθέσεις, πολιτικές αναταραχές ή απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές.

«Οι ανησυχίες των ταξιδιωτών είναι διχασμένες για τις αποδράσεις στο εξωτερικό, δήλωσε ο Dan Richards, διευθύνων σύμβουλος της Global Rescue.

Σχεδόν οι μισοί (43%) ανησυχούν κάπως για τα διεθνή ταξίδια, αλλά το 28% δεν ανησυχεί καθόλου ενώ το ίδιο ποσοστό ανησυχεί πολύ περισσότερο».

Όπως εξήγησε ο Dan Richards, από τη στιγμή που οι ταξιδιώτες είναι στο εξωτερικό, η στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή είναι από τις λιγότερο ανησυχίες τους, με το 39% να λέει ότι ένα ατύχημα, τραυματισμός ή ασθένεια (όχι COVID-19) είναι ο μεγαλύτερος φόβος τους.