Από σήμερα οι επιβάτες και το πλήρωμα καμπίνας στις πτήσεις της Brussels Airlines δεν θα χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκα στο αεροπλάνο. Αυτό αναφέρει η ίδια η αεροπορική εταιρεία.

« Το αεροσκάφος ήταν πάντα ένα μέρος με πολύ χαμηλό κίνδυνο μόλυνσης χάρη στα προηγμένα συστήματα φίλτρων αέρα. Τώρα που έφυγε η μάσκα, κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς τα «κανονικά» ταξίδια μετά την πανδημία », ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η υποχρέωση μάσκας προσώπου στα αεροδρόμια του Βελγίου έληξε στις αρχές Μαρτίου. « Τώρα η εμπειρία επεκτείνεται και στο ίδιο το αεροσκάφος», λέει η Brussels Airlines. Ωστόσο, οι μάσκες προσώπου πρέπει ακόμα να φοριούνται σε ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης και στα μέσα μαζικής μεταφοράς (τρένο, τραμ, λεωφορεία και μετρό).

Είναι η ίδια η εταιρεία που πήρε αυτή την απόφαση. « Δεν εμπίπτουμε στους κανόνες των δημόσιων συγκοινωνιών και έτσι μπορούμε να το αποφασίσουμε μόνοι μας », λέει η εκπρόσωπος της Brussels Airlines, Kim Daenen.

Η Brussels Airlines επισημαίνει ότι η στοματική μάσκα μπορεί να εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική στα ξένα αεροδρόμια: οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγχουν τους κανόνες της χώρας προορισμού πριν από την αναχώρηση. Φυσικά, “οι επιβάτες και το προσωπικό είναι ελεύθεροι να φορούν μάσκα  εάν το επιθυμούν”, επισημαίνει η Daenen.

Η υποχρέωση μάσκας εξακολουθεί να ισχύει για τις πτήσεις της Ryanair, αλλά η μάσκα προσώπου δεν είναι πλέον υποχρεωτική για τις πτήσεις TUI από και προς το Βέλγιο, αν και « συνιστάται ανεπιφύλακτα », όπως αναφέρεται στον ιστότοπο.

Έτσι συμβουλεύει και η κυβέρνηση τις ίδιες τις εταιρείες. « Αυτό ισχύει πράγματι για εμάς εδώ και μερικές εβδομάδες », επιβεβαιώνει ο εκπρόσωπος της TUI Belgium Piet Demeyere. « Εκεί που διατηρούμε την υποχρέωση μάσκας είναι στις πτήσεις προς Γαλλία και Ισπανία ».

Τον Απρίλιο, οι πέντε μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ έριξαν μάσκες σε πτήσεις εσωτερικού και σε ορισμένες πτήσεις εξωτερικού, αφού ένας δικαστής ήρε την απαίτηση για μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.