Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στις «πεντάστερες» επενδύσεις στον τομέα φιλοξενίας στην Ελλάδα και τα νέα ξενοδοχεία που άνοιξαν στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη την εποχή της πανδημίας αναφέρεται το Hospitality Newsletter της GBR Consulting για το α’ τρίμηνο του 2022.

H GBR Consulting, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο deal μεταξύ του Ομίλου Mitsis Hotels και του Ομίλου Aldemar, υπογραμμίζοντας πως «τον περασμένο μήνα ο Όμιλος Mitsis Hotels φαίνεται ότι έκλεισε συμφωνία με τον Όμιλο Aldemar για την απόκτηση του Aldemar Royal Mare 5 αστέρων με 435 δωμάτια και το 4 αστέρων Aldemar Cretan Village με 322 δωμάτια, που βρίσκεται στη Χερσόνησο της Κρήτης.»

Επίσης, ο Όμιλος Μήτση απέκτησε την βόρεια έκταση στο Golf Αφάντου της Ρόδου και σχεδιάζει τη δημιουργία τριών ξενοδοχείων, μαρίνας και εμπορικού κέντρου.

Στη Μύκονο, ο Όμιλος Μήτση ετοιμάζει ένα νέο ξενοδοχείο με 225 δωμάτια και βίλες σε έκταση 150 στρεμμάτων, ενώ στον Πειραιά προγραμματίζει τη δημιουργία ενός boutique ξενοδοχείου.

Τον Μάρτιο του 2022 το γραφείο του Σταύρου Εφραιμίδη και η Delfi Partners Group, ανακοίνωσε την εξαγορά του Ομίλου Oniro Hotels από την Treppides Investments & Holdings.

Στα ξενοδοχεία του ομίλου περιλαμβάνονται τα Oniro City στο Κολωνάκι, το Asomaton Hotel στο Θησείο, Oniro Suites στη Μύκονο και ένα ακίνητο υπό κατασκευή που βρίσκεται στην οδό Μηλιώνη στο Κολωνάκι.

Τον Απρίλιο του 2022, η Monterock International απέκτησε το ξενοδοχείο 5* Kenshō Psarou, που βρίσκεται στη Μύκονο, από τη Notion Real Estate Αναπτυξιακή Α.Ε.
Η Monterock International απέκτησε τις μετοχές της θυγατρικής της Notion Benestar SA, εταιρείας που διαχειρίζεται το Kenshō Psarou.
Το ξενοδοχείο θα επαναλειτουργήσει τον Μάιο ως N Hotel Mykonos.

Τα νέα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με την GBR Consulting κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άνοιξαν στην Αθήνα 32 ξενοδοχεία με συνολικά 1.600 δωμάτια.

Η μεγάλη πλειονότητα των νέων ξενοδοχείων βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ των μεγαλύτερων ξενοδοχείων, σε αριθμό δωματίων, είναι το Selina Athens Theatrou που έχει 100 δωμάτια και άνοιξε τον Αύγουστο του 2020, το 4άστερο, 165 δωματίων, Brown Acropol (re-opening) τον Ιούλιο του 2020 και το 5* και 175 δωματίων, Capital MGallery Collection τον Σεπτέμβριο του 2010.

Το 2022 άνοιξαν στην Ομόνοια το 3* Moxy και το 4* Lighthouse of Brown Hotels, με 200 και 220 δωμάτια αντίστοιχα.

Σχεδόν 1.300 νέα ξενοδοχειακά δωμάτια είναι υπό κατασκευή στην Αθήνα, ενώ 2.500 δωμάτια σχεδιάζονται στην επένδυση στο Ελληνικό.

Στη Θεσσαλονίκη, άνοιξαν 4 νέα ξενοδοχεία το 2020 και 2021. Το 5* και 83 δωματίων Onoma Hotel από το Anatolia Hospitality Group, το 5* και 45 δωματίων Vanoro hotel, το No 15 Ermou hotel, 5* με 45 δωμάτια και το 3* City Gate hotel με 24 δωμάτια.

Το 2022 άνοιξαν το Olympion City, με 28 δωμάτια και το 5* και 60 δωματίων, On Residen στο ακίνητο του Όλυμπος Νάουσα, ένα project της Tor Hotel Group και της Grivalia Hospitality.

Στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζονται γύρω στα 600 νέα ξενοδοχειακά δωμάτια. Μεταξύ αυτών είναι το Autograph και το NYX hotel καθώς και ένα ξενοδοχείο στις εγκαταστάσεις της Helexpo.

Η απόδοση της ελληνικής βιομηχανίας φιλοξενίας το α’ τρίμηνο του 2022

  • Οι πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουν ξεκινήσει την ανάκαμψη τους. Η κίνηση εσωτερικού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανακάμπτει ταχύτερα από τη διεθνή κίνηση, φθάνοντας σε επίπεδα 78% και 70% αντίστοιχα του 2019 για τον μήνα Μάρτιο.
  • Σε ό,τι αφορά τη διεθνή κίνηση, το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ανακάμπτει ταχύτερα από την Αθήνα φτάνοντας τον Μάρτιο του 2022 σε επίπεδο 83% του 2019, ενώ η εσωτερική κίνηση φτάνει στο επίπεδο του 72%.
    Με την αύξηση της κίνησης τον Μάρτιο, η ξενοδοχειακή αγορά της Θεσσαλονίκης κατέγραψε RevPAR 80% του επιπέδου του 2019 τον Μάρτιο του 2022, ενώ η Αθήνα έφτασε σε επίπεδο 62% του 2019 τον ίδιο μήνα.
  • Συνολικά, τόσο οι ξενοδοχειακές αγορές της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης πέτυχαν RevPAR 28 € κατά το 1ο τρίμηνο του 2022. Για την Αθήνα, αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις διεθνείς μεσογειακές αγορές της Ρώμης, της Βαρκελώνης, της Μαδρίτης και της Κωνσταντινούπολης.
    Επίσης, η απόδοση της Θεσσαλονίκης παρέμεινε πίσω από πολλές διεθνείς ανταγωνιστικές αγορές με εξαίρεση τους γερμανικούς προορισμούς, οι οποίοι κατέγραψαν χαμηλές πληρότητες και τιμές δωματίων κατά το πρώτο τρίμηνο.
  • Τα αστικά ξενοδοχεία εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης πέτυχαν πληρότητα περίπου 38% κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2022. Όσον αφορά στα ξενοδοχεία-θέρετρα, λίγες μονάδες λειτουργούσαν κατά το 1ο τρίμηνο, επιτυγχάνοντας επίπεδα πληρότητας κάτω του 35% κατά μέσο όρο.