«Έχουμε αναλάβει κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες εδώ και ενάμιση χρόνο για το ενεργειακό ζήτημα» επισήμανε στον ρ/στ Alpha 98.9 και στον δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και την ενέργεια και του ΦΠΑ στα τρόφιμα», «στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ».
Ο κ. Χαρίτσης έδωσε κυρίως έμφαση στις αναγκαίες δομικές παρεμβάσεις στην ενέργεια. «Δυστυχώς οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την ρύθμιση της αγοράς ενέργειας έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που υπάρχει 100% χρηματιστηριακή διάθεση της ενέργειας στην ημερήσια αγορά» ενώ «από τον Αύγουστο του 2021 ενεργοποιήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής με τον ακραίο τρόπο πλήρους μετακύλισης του κόστους στον καταναλωτή».
Και πρόσθεσε: «Αντί να αποσυνδεθει η τιμή του ενεργειακού μείγματος από το φυσικό αέριο, όπως έκανε η Ισπανία και η Πορτογαλία, εδώ και 3 χρόνια αυξάνεται συνεχώς η εξάρτηση της χώρας μας από το φυσικό αέριο, τραβώντας προς τα πάνω την χονδρεμπορική τιμή και για τις άλλες πηγές ενέργειας».
«Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πληρώνουν πολύ ακριβά το «περιμένουμε να δούμε» και την αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη» σχολίασε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, υπενθυμίζοντας ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ και για 4,5 χρόνια όχι μόνο δεν είχαμε αύξηση αλλά είδαμε μεσοσταθμική μείωση των τιμολογίων της ενέργειας κατά 12 με 14%».
«Ειδικά σε αυτές τις συνθήκες είναι κρίσιμη η ορθή αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε μπροστά μας – Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ΚΑΠ – ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας μέσα στην κρίση» τόνισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δυστυχώς βλέπουμε έναν κυβερνητικό σχεδιασμό που δεν λαμβάνει υπόψη τις σημερινές συνθήκες και τις ανάγκες των μικρομεσαίων αλλά και σημαντικές καθυστερήσεις» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «από τα 2,6 δισ. που είχε προϋπολογίσει η ίδια η κυβέρνηση για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2021 φτάσαμε σε δαπάνες μόλις 150 εκατ.».
«Η αύξηση του κόστους ζωής σε συνδυασμό με την καθήλωση των μισθών σε επίπεδα προ του 2010, απειλεί και την ανάπτυξη της οικονομίας και την συνοχή της ελληνικής κοινωνίας»κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.