Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι επισκέπτες για άλλη μια φορά συνωστίζονται στα στενά δρομάκια της Γοτθικής Συνοικίας της Βαρκελώνης καθώς τα παγκόσμια ταξίδια ανακάμπτουν από την πανδημία, αναζωπυρώνοντας τις εντάσεις γύρω από τον υπερτουρισμό (overtourism) στην ισπανική πόλη.

Η πληρότητα των ξενοδοχείων στην πόλη αυξήθηκε τον Απρίλιο -που περιελάμβανε το Σαββατοκύριακο του Πάσχα- σε σχεδόν 85%, κοντά στα προ την πανδημία επίπεδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία

«Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα κρουαζιερόπλοια, όλο και περισσότερος τουρισμός, όλο και περισσότερη μαζικοποίηση», είπε ο Marti Cuso, ακτιβιστής κατά της εισβολής του μαζικού τουρισμού στο κέντρο της πόλης.

Αφού η πόλη είχε ρεκόρ σχεδόν 12 εκατομμυρίων επισκεπτών στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά της διαμερίσματα το 2019, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 76,8% το 2020, αντικατοπτρίζοντας τις μειώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η πανδημία έδειξε επίσης τους κινδύνους μιας οικονομικής μονοκαλλιέργειας βασισμένης στον τουρισμό.
Η πλειονότητα των κατοίκων που εργάζονταν στον τουρισμό βρέθηκαν χωρίς δουλειά από “την μία στιγμή στην άλλη”.

Οι αφίξεις τουριστών στη Βαρκελώνη αυξάνονταν σταθερά πριν από την πανδημία και ο τουριστικός τομέας αντιπροσώπευε περίπου 15% της οικονομίας της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας πριν από την υγειονομική κρίση.

Εκτός ελέγχου

Η τουριστική έκρηξη προκάλεσε βίαιη αντίδραση, με τακτικές διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένης μιας το 2017 όπου διαδηλωτές έκοψαν τα ελαστικά ενός ανοιχτού τουριστικού λεωφορείου και έβαψαν με σπρέι το παρμπρίζ του.

Οι κάτοικοι της Βαρκελώνης προσδιόρισαν τον τουρισμό ως το κύριο πρόβλημα της πόλης σε έρευνα που διεξήχθη εκείνη τη χρονιά από το δημοτικό συμβούλιο.

“Πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο για να συμφιλιωθούν οι δύο κόσμοι. Δεν μπορούμε να έχουμε από τη μια πλευρά την πόλη των τουριστών και από την άλλη την πόλη των ντόπιων”, εξηγεί ο Francesc Munoz, ο οποίος διευθύνει ένα παρατηρητήριο που μελετά την αστικοποίηση στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Με τις βεράντες για άλλη μια φορά γεμάτες από τουρίστες να πίνουν σανγκρία, το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης δήλωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει νέα μέτρα για να δαμάσει το φαινόμενο.

Η πρόσβαση στα πιο πολυσύχναστα μέρη θα μπορούσε να περιοριστεί και η κυκλοφορία των τουριστικών λεωφορείων να ρυθμιστεί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης έχει ήδη καταπολεμήσει τις παράνομες καταχωρίσεις σε εταιρείες ενοικίασης στο διαδίκτυο όπως η Airbnb. Και απαγόρευσε σε ομάδες τουριστών την είσοδο στην ιστορική αγορά La Boqueria κατά τις ώρες αιχμής.

“Ο τουρισμός είναι ένα σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό αγαθό για τη Βαρκελώνη, δήλωσε ο Xavier Marce, δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος Τουρισμού.

Πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και να ελέγξουμε τη ζημιά. Αυτή είναι η συζήτηση που διεξάγουν όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις”.

Εύρεση ισορροπίας

Ο Xavier Marce απέρριψε το επιχείρημα ότι η πόλη δεν χρησιμοποίησε τη διετή μείωση των αφίξεων λόγω της πανδημίας για να αλλάξει το τουριστικό μοντέλο της πόλης.

“Δύο χρόνια δεν πήγαν χαμένα. Είναι πολύ δύσκολο να λυθούν τα προβλήματα του τουρισμού όταν δεν υπάρχει τουρισμός”, επεσήμανε.

Οι αρχές κατανοούν τις ανησυχίες των κατοίκων, αλλά πιστεύουν ότι πρέπει να βρεθεί ισορροπία και λύσεις για να διατηρηθεί μια δραστηριότητα που υποστηρίζει οικονομικά πολλούς.

Οι ειδικοί κατά του overtourism επισημαίνουν ότι κανείς δεν ζητά μηδενικό τουρισμό.
Πάντα θα υπάρχει τουρισμός, αλλά η πόλη πρέπει να είναι ποικιλόμορφη και ο τουρισμός να συνυπάρχει με άλλα είδη οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.