Άκαρπη απέβη η συνάντηση της υπουργού Ανάπτυξης Άννας Διαμαντοπούλου με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Οι επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις που είχαν κηρύξει οι ναυτεργάτες, με αφετηρία την προσεχή Δευτέρα, θα πραγματοποιηθούν κανονικά. «Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν λύσεις. Κανένα από τα αιτήματά μας δεν έγινε δεκτό. Από πλευράς κυβέρνησης δεν υπάρχει ούτε σχεδιασμός ούτε προγραμματισμός», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς.
«Σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που ζούμε, έγινε μια εξαντλητική συζήτηση και υπήρξαν απαντήσεις και διασφαλίσεις και για το συνταξιοδοτικό και για το ασφαλιστικό και για τα θέματα υγείας των ναυτικών, αλλά και για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στα ιδιαίτερα ταμεία», δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Αννα Διαμαντοπούλου, μετά τη συνάντησή της με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
«Ελπίζω και εύχομαι», πρόσθεσε, «οτι θα επικρατήσει αίσθημα εθνικής ευθύνης απέναντι στα μεγάλα ζητήματα και ότι θα δεν υπάρξουν ζητήματα που θα θίξουν τους πολίτες της χώρας μας, τα νησιά μας, την οικονομία μας και τις εξαγωγές».
Σε ερώτηση αν στην απεργία τίθεται θέμα πολιτικής επιστράτευσης, η υπουργός δεν απάντησε.
Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα, του υπουργείου Υγείας Νικόλαος Πολύζος, Ναυτιλίας Νικόλας Λίτινας, Λιμένων Αθανάσιος Πάλλης και Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτική Δημήτρης Χαλκιώτης.
Από την πλευρά της ΠΝΟ συμμετείχαν εκπρόσωποι και από τα 14 ναυτεργατικά σωματεία, καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων των συλλόγων υπαλλήλων του ΝΑΤ, του προσωπικού του Οίκου Ναύτη, των εργαζομένων στην Εστία Ναυτικών, των πολιτικών υπαλλήλων ΓΕΝΕ, της Πανελλήνιας Ένωσης Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΑΕΝ-ΚΕΣΕΝ), των Ενώσεων Συνταξιούχων ΝΑΤ, της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοηγών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας.
Οι ναυτεργάτες, που κατέρχονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Η διοίκηση της ΠΝΟ ζητά να αρθεί άμεσα το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των Ελλήνων ναυτεργατών, να υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για το 2012, να διατηρηθεί το καμποτάζ στην ακτοπλοΐα, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ΝΑΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να διατηρηθεί η αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτη και του ειδικού λογαριασμού των οικογενειακών επιδομάτων ναυτικών (ΕΛΟΕΝ). Ζητά, επίσης, να ιδρυθεί ειδικό ταμείο ανεργίας για τους Έλληνες ναυτικούς, να μην καταργηθεί το γραφείο ευρέσεως ναυτικής εργασίας και να μην ενταχθεί στον ΟΑΕΔ.
Οι ακτοπλόοι
Η κ. Διαμαντοπούλου συναντήθηκε στη συνέχεια και με εκπροσώπους της Ένωσης Ακτοοπλόων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).
«Θέσαμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες για να επιβιώσουν και εκτιμώ ότι η πολιτική ηγεσία θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει την κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Απόστολος Βεντούρης μετά τη συνάντηση του ίδιου και μελών του Συνδέσμου, με την υπουργό Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Αννα Διαμαντοπούλου.
Κληθείς να σχολιάσει την προαναγγελθείσα απεργία των ναυτικών ο κ.Βεντούρης είπε ότι «κατά το ΣΕΕΝ οι ναυτικοί δεν απεργούν αλλά συνήθως γίνεται κατάληψη πλοίων» και τόνισε ότι «αυτή η στάση του συνδικαλιστικού τους σωματείου δείχνει πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκονται».
Οι ακτοπλόοι ζητούν αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, μείωση του ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες των πλοίων και άμεση καταβολή των ποσών που οφείλονται από τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών.
Επίσης εγείρουν ζήτημα συνθέσεων πληρωμάτων, κατάργησης της υποχρεωτικής ετήσιας δρομολόγησης των πλοίων και της 12μηνης υποχρεωτικής απασχόλησης του πληρώματος.
Ένα θέμα που επίσης βάζουν στο τραπέζι των συνομιλιών οι ακτοπλόοι, είναι το η αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών καυσίμων.
Το υπουργείο Εργασίας
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας, τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης διευκρινίστηκε μεταξύ άλλων ότι:
«1. Το καθεστώς ασφάλισης και συνταξιοδότησης των ναυτικών δεν μεταβάλλεται με την μεταφορά της εποπτείας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
2. Η υπαγωγή του Οίκου του Ναύτου στον ΕΟΠΠΥ αφορά στις παροχές σε είδος και όχι στις παροχές σε χρήμα, τα επιδόματα και τις λοιπές παροχές. Ο Οίκος του Ναύτου επομένως διατηρείται ως φορέας ασφάλισης.
3. Όλοι οι εργαζόμενοι μεταφέρονται στο νέο φορέα με την ίδια εργασιακή σχέση.
4. Η περιουσία των ταμείων αξιοποιείται προς όφελος αποκλειστικά των ναυτικών και των οικογενειών τους.
Η πολιτεία αναλαμβάνει όλες τις πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων των ναυτικών για τη συνέχιση και την βελτίωση των παροχών υγείας με δεδομένη την εξαιρετικά δυσμενή αναλογία ασφαλισμένων – συνταξιούχων (17.000 ασφαλισμένοι – 72.500 συνταξιούχοι)».
Η ΝΔ
Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ για θέματα Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι αναγγελθείσες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών επιβεβαίωσαν, με τον χειρότερο τρόπο, τις επιφυλάξεις που έχουμε εκφράσει εδώ και καιρό». Πρόσθεσε ότι «η ελληνική εμπορική ναυτιλία χρειάζεται γερό τιμόνι και καθαρές λύσεις», ενώ απέδωσε όλα τα προβλήματα στην έλλειψη αυτόνομου υπουργείου για τη ναυτιλία.
Οι κινητοποιήσεις
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΝΟ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις αναφέρει:
«Κατά την σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε παμψηφεί την κήρυξη 48ωρης επαναλαμβανόμενης Πανελλαδικής απεργίας των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με έναρξη την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 και από ώρα 06.01 και λήξη την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 και ώρα 06.00».
Ανάμεσα στα αιτήματα των ναυτικών είναι:
– Άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
– Διατήρηση του καμποτάζ στην επιβατηγό ναυτιλία
– Διατήρηση του ΝΑΤ και απρόσκοπτη συνέχιση χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό
– Διατήρηση των εφάπαξ παροχών, διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον Οίκο Ναύτη και κατάργηση του Ν. 4052 (άρθρο 13 παρ. 7) (αφορά ένταξη Οίκου Ναύτη στον ΕΟΠΥΥ)
– Άμεση επαναλειτουργία του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού (Ν.Ι.Ε.Ν.)
– Διατήρηση του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών )Ε.Λ.Ο.Ε.Ν.) ως αυτοτελούς λογαριασμού και φορέα ιδιωτικού δικαίου.
– Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, στο προ του Ν. 3845/2010 καθεστώς (αφορά το πρώτο Μνημόνιο)
– Ίδρυση Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ναυτεργατών
– Μη κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ.
-Μη περικοπή συντάξεων, κυρίων και επικουρικών
– Προσέλκυση νέων και παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα
-Διασφάλιση θέσεων εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών
-Αναβάθμιση ναυτικής εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης, με την κάλυψη των ελλείψεων του ΚΕΣΕΝ και βελτίωση λειτουργίας των ΑΕΝ.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι «οι ναυτεργάτες, ενωμένοι σαν μια γροθιά είναι αποφασισμένοι να υπερασπισθούν δυναμικά τις εργασιακές και κοινωνικοασφαλιστικές κατακτήσεις τους από την ανελέητη και άγρια επίθεση της συγκυβέρνησης και να μην επιτρέψουν την εξαφάνιση ενός ολόκληρου επαγγελματικού κλάδου με ιστορία χιλιάδων ετών και προσφορά στο έθνος με το πολύτιμο συνάλλαγμά τους αλλά και το ίδιο τους το αίμα για την πατρίδα».
Υπενθυμίζεται ότι φορείς και αγρότες από την Κρήτη αλλά και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με επιστολές τους προς την ΠΝΟ αλλά και στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης, έχουν ζητήσει να βρεθεί λύση ώστε να μην παρεμποδιστεί η μεταφορά προϊόντων, καθώς κάτι τέτοιο θα επιφέρει αναπόφευκτα τεράστια οικονομική ζημιά.
Πηγή: Τα Νέα