Η πτώση της ισοτιμίας του ρουβλιού, που ξεκίνησε από τα τέλη του 2014, ανέδειξε τη Ρωσία ως έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό από οικονομικής άποψης.
«Τι γνώμη έχετε για την ταινία «The Last Station»; («Ο Τελευταίος σταθμός»), ρωτάει η τουρίστρια από την Πολωνία τη νεαρή ξεναγό που εξηγεί την ιστορία του κτήματος «Γιάσναγια Πολιάνα», περπατώντας δίπλα στον ταπεινό τάφο του Λέοντος Τολστόϊ. Η ξεναγός χαμογελά αμήχανα και επιλέγει τις κατάλληλες λέξεις στα αγγλικά για να απαντήσει. Κάποιος από τους πολωνούς τουρίστες μιλάει ρωσικά και, στο τέλος, βρίσκεται η κοινή γλώσσα επικοινωνίας. Η αγάπη για τον μεγάλο ρώσο συγγραφέα Λέοντα Τολστόϊ ενώνει όλο τον κόσμο.
Τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες, το οικογενειακό κτήμα – το «απροσπέλαστο λογοτεχνικό οχυρό» του διάσημου ρώσου συγγραφέα – κοντά στην πόλη των οπλουργών Τούλα, όπου έζησε και δημιούργησε το έργο του ο Τολστόϊ, υποδέχεται «μιλιούνια» επισκεπτών, πολλοί από τους οποίους είναι ξένοι τουρίστες. Βλέπετε, το φτηνό ρούβλι έχει και πλεονεκτήματα: Το κόστος του ταξιδιού στη Ρωσία έχει μειωθεί σημαντικά και τα τουριστικά ταξίδια προς τη Ρωσία γίνονται όλο και πιο ελκυστικά. «Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να επισκεφθείτε τη Ρωσία;», ρωτάει η συντάκτρια για θέματα τουρισμού στο CNN, Laura Powell. Η δημοσιογράφος στο άρθρο της παρουσιάζει ένα προς ένα τα ομορφότερα «διαμάντια» της χώρας, όπως είναι το Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη και η βαθυγάλανη λίμνη Βαϊκάλη που βρίσκεται κοντά στο Ιρκούτσκ, στην Ανατολή Σιβηρία.
Τα στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμού (ρωσικός ΕΟΤ), οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Ρωσία, επιβεβαιώνουν την παραπάνω τάση. Από το Δεκέμβριο, μετά από την κατάρρευση του ρουβλίου, έχουν επισκεφθεί τη χώρα περισσότεροι ξένοι τουρίστες. Βέβαια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2014, ο αριθμός των ξένων τουριστών μειώθηκε συνολικά κατά 3%. Τώρα, ο εισερχόμενος τουρισμός της Ρωσίας άρχισε και πάλι να αυξάνεται με ρυθμό 3-5%, σημείωσε σε μια πρόσφατη συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας, Νικολάι Κορολιόφ, αλλά τα πλήρη στατιστικά στοιχεία του εξαμήνου θα γίνουν γνωστά τον Ιούλιο.
Στην πρώτη θέση του καταλόγου των χωρών εισερχόμενου τουρισμού, βρίσκεται η Κίνα (αύξηση 10%, κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους). Κινέζους τουρίστες σήμερα, μπορείς να συναντήσεις όλο και πιο συχνά στο μετρό της Μόσχας. Λατρεύουν να φωτογραφίζονται δίπλα στα σύμβολα της σοβιετικής εποχής, παρατηρούν με προσοχή τα ανάγλυφα γλυπτά του Λένιν και άλλων προσωπικοτήτων της ΕΣΣΔ στις κολώνες του Μετρό και στα κτήρια της ρωσικής πρωτεύουσας. Οι κινέζοι, μαζί με τους κορεάτες τουρίστες εισρέουν κατά κύματα και στη λίμνη Βαϊκάλη, μας λέει εντυπωσιασμένος ο διευθυντής του ταξιδιωτικού πρακτορείου «Baikalov» στο Ιρκούτσκ, Ανατόλι Καζακέβιτς. «Αυτό οφείλεται τόσο στο νόμισμα, όσο και λόγω της ενδυνάμωσης των διεθνών σχέσεων με τις χώρες της Ασίας. Η αύξηση τα τελευταία χρόνια από την ασιατική κατεύθυνση είναι περίπου 70%», υπογραμμίζει.
Στους απόλυτους αριθμούς ξένων τουριστών στη Ρωσία, παραδοσιακά κυριαρχούσε η Γερμανία (το 2013 ήρθαν στη Ρωσία 380.000 άτομα). Στη δεύτερη θέση, η Κίνα, με 372.000 άτομα, στη τρίτη, οι ΗΠΑ, με 197.000 τουρίστες. Όμως, το 2014 στη πρώτη θέση βρέθηκε η Κίνα, με 410.000 τουρίστες, εξέλιξη που συνοδεύτηκε από μια πτώση των γερμανών τουριστών (350.000 άτομα) και μια παρόμοια μείωση του αριθμού των τουριστών από τις ΗΠΑ (162.000 άτομα). Συνολικά, ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφθηκε τη Ρωσία το περασμένο έτος, μειώθηκε κατά 5% (2,1 εκατομμύρια τουρίστες).
Κύριο ατού – το αδύναμο ρούβλι
Το μέλος του προεδρείου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Καντορόβιτς, αναφέρει ότι το αδύναμο ρούβλι, είναι το σημαντικότερο ατού του ρωσικού τουρισμού. Αυτό το πλεονέκτημα, είπε ο εμπειρογνώμονας, επικαλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τη συνολική αρνητική κατάσταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Αν και αυτή η εξέλιξη δεν συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό, οι τουρίστες θέλουν να ταξιδεύουν σε χώρες με τις οποίες η δική τους πατρίδα διατηρεί καλές σχέσεις», δήλωσε ο Καντορόβιτς.
Οι εκπρόσωποι των ταξιδιωτικών πρακτορείων συμφωνούν με αυτή τη δήλωση: «Δυστυχώς, η υποτίμηση του ρουβλίου συνέπεσε με την επιδείνωση της εικόνας της Ρωσίας στο εξωτερικό. Έτσι, η χώρα δεν κατέστη τελικά πιο ελκυστική για αρκετούς δυνητικούς πελάτες μας από το εξωτερικό», λέει η Αλεξάνδρα Λανσκάγια, εκτελεστική διευθύντρια της εταιρείας «Patriarshy Dom Tours», που διοργανώνει εκδρομές για ξένους τουρίστες στα αξιοθέατα της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης και άλλων ρωσικών πόλεων.
Ο συντάκτης του τουριστικού ένθετου της εφημερίδας Kommersant («Kommersant-Travel»), Γιεγκόρ Απολλόνοφ, υπενθυμίζει, ότι η αρνητική στάση απέναντι στη Ρωσία από τον ξένο Τύπο προϋπήρχε της ουκρανικής κρίσης, αλλά οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι το 2014 συνέβαλλαν στην αύξηση της ελκυστικότητας της Ρωσίας σαν αναδυόμενος τουριστικός προορισμός. «Τη στιγμή που ο Δυτικός Τύπος διαλαλούσε σε όλους τους τόνους ότι οι Αγώνες απέτυχαν, η Χειμερινή Ολυμπιάδα στη Ρωσία αποδείχθηκε μια μεγάλη επιτυχία. Ξένοι δημοσιογράφοι, τους οποίους γνώρισα στη διάρκεια των Αγώνων στο Σότσι, έμειναν κατάπληκτοι από τις υπερσύγχρονες υποδομές και από τη θερμή φιλοξενία του τοπικού πληθυσμού», είπε ο Απολλόνοφ.
Ο ρωσικός ΕΟΤ κατανοεί ότι, παρά την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, η τουριστική ελκυστικότητα της Ρωσίας πρέπει να βελτιωθεί. Φέτος, για πρώτη φορά άνοιξαν γραφεία του ρωσικού ΕΟΤ στο εξωτερικό. Το πρώτο άνοιξε το Μάϊο στο Ντουμπάι, μέχρι το Σεπτέμβριο έχει επίσης προγραμματιστεί να ανοίξουν γραφεία στη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Κίνα και την Ιταλία.
Ενώ στη Ρωσία σκέφτονται τι θα κάνουν για την αύξηση της «ελκυστικότητας», οι Δυτικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα του τουρισμού μιλάνε για κάποιες θετικές αλλαγές που έχουν ήδη γίνει. Στις αρχές Μαΐου, η Ρωσία ανέβηκε 18 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη του δείκτη τουριστικής ελκυστικότητας που δημοσιεύεται στη διεθνή έκθεση «The Travel & Tourism Competitiveness Report 2015» («Ταξίδια, Τουρισμός & Ανταγωνιστικότητα»). Στην έκθεση, που συντάσσει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και η εταιρεία Strategy Partners Group, η Ρωσία «σκαρφάλωσε» στη 45η θέση (από την 63η θέση που βρισκόταν το 2013).
Η Ρωσία, στην έκθεση αυτή πήρε υψηλή βαθμολογία στα πολιτιστικά αξιοθέατα και στην αεροπορική συγκοινωνία. Αντίθετα, της δόθηκαν χαμηλές βαθμολογίες στους δείκτες «επίπεδο ασφάλειας» και «δυσκολία έκδοσης θεωρήσεων εισόδου». Στις εκτιμήσεις αυτές βέβαια, χωράει αρκετή κριτική. Οι περισσότεροι ξένοι σημειώνουν στις εντυπώσεις τους από τα ταξίδια στη Ρωσία, ότι στους κεντρικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων μπορεί να περπατήσεις με σχετική ασφάλεια. Για την έκδοση όμως της βίζας, και μόνο ή ιδέα της συνάντησης με τη ρωσική γραφειοκρατία προκαλεί πονοκέφαλο στους υποψήφιους τουρίστες.
Θεωρήσεις τουριστικής βίζας
Η έκδοση ρωσικής θεώρησης εισόδου είναι ακόμα συνδεδεμένη με μια αρκετά γραφειοκρατική διαδικασία (σ.σ. αν και πιο απλοποιημένη απ’ ό,τι παλαιότερα), λέει ο Καντορόβιτς. Η Ρωσία θα μπορούσε να απλοποιήσει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία. «Κανείς δεν μας απαγορεύει να καταργήσουμε μονομερώς την έκδοση βίζας εισόδου», λέει ο τουριστικός παράγοντας. Αναφέρει το παράδειγμα της αμοιβαίας κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου με το Ισραήλ. Μετά απ’ αυτή την ενέργεια, η τουριστική κίνηση από το Ισραήλ αυξήθηκε κατά 50%.
Ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, σύμφωνα με τον Καντορόβιτς, είναι η καλή χρήση της αγγλικής γλώσσας σε όσους εμπλέκονται με τον τουρισμό. Η μαζική έλλειψη γνώσης αγγλικών που παρατηρείται στο προσωπικό των τουριστικών επιχειρήσεων και οργανισμών, ενοχλεί τους ξένους τουρίστες. Είναι αρκετοί οι ταξιδιώτες που διαμαρτύρονται ότι δεν λαμβάνουν απάντηση όταν απευθύνονται στην αγγλική γλώσσα, ακόμα και για απλά πράγματα, όπως στα γκισέ πληροφοριών του μοσχοβίτικου Μετρό.
Είναι αλήθεια, ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα. Στο σύστημα του Μετρό της Μόσχας εμφανίστηκαν πινακίδες και επεξηγηματικοί χάρτες των διαδρομών του δικτύου στην αγγλική γλώσσα και τον Ιούλιο του 2014 στο Υπουργείο Εσωτερικών, ιδρύθηκε Τουριστική Αστυνομία.
Παρά το γεγονός ότι η νέα δομή λειτουργεί ήδη ένα χρόνο, ακόμα απαιτούνται «ευγενικά και κοινωνικά άτομα» που μιλούν ξένες γλώσσες για να τη στελεχώσουν. Στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης «Vkontakte», η σελίδα που αναρτούνται οι προκηρύξεις με τα κενά στην Τουριστική Αστυνομία είναι από τις πιο δημοφιλείς. Μια ενδιαφερόμενη, που υπογράφει με το όνομα Αικατερίνη, αναφέρει ότι γνωρίζει τρεις γλώσσες, αλλά ανησυχεί για το αν θα τη δεχθούν στην υπηρεσία λόγω των τατουάζ που έχει κάνει. Η Αστυνομία πάντως, υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει προσεκτικά το αίτημά της.
Πηγή: gr.rbth.com