Η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά τις ταξιδιωτικές συνήθειες των Γερμανών σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν η MyPostcard μαζί με την εταιρεία έρευνας αγοράς και ανάλυσης δεδομένων YouGov.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (48%) ταξιδεύουν λιγότερο σήμερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

Η επιρροή της πανδημίας είναι αισθητή και στην επιλογή προορισμού. Η Γερμανία και οι ευρωπαϊκοί προορισμοί διακοπών παραμένουν οι προτιμώμενοι ταξιδιωτικοί προορισμοί για τους Γερμανούς.

Ειδικότερα για το 2022:

Το 38% των ερωτηθέντων σχεδιάζουν να περάσουν τις διακοπές τους στη Γερμανία φέτος. Το ποσοστό αυτό για τους άνω των 55 ετών αυξάνεται σε 46%.

Το 47% σχεδιάζει διακοπές στην Ευρώπη. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 55% για τους νέους ηλικίας από 18 έως 34 ετών, καθώς γι αυτούς οι διακοπές στη Γερμανία είναι λιγότερο δημοφιλείς.

Μόλις το 15% των ερωτηθέντων στοχεύουν φέτος σε ένα μακρινό ταξίδι εκτός Ευρώπης.
Πρώτη επιλογή το ταξίδι με το αυτοκίνητο

Επίσης, οι ακυρώσεις πτήσεων και η ταλαιπωρία στα αεροδρόμια στρέφει όλο και περισσότερους Γερμανούς σε ταξίδι με αυτοκίνητο. Η πλειονότητα, το 54%, προγραμματίζει να ταξιδέψει με αυτοκίνητο φέτος – μια αύξηση 30% σε σχέση με πέρυσι.

Το αεροπλάνο παραμένει δημοφιλές μέσο ταξιδιού για το 39% των ερωτηθέντων. Ειδικά, στην ηλικία μεταξύ των 18-34 ετών, σχεδόν ένας στους δύο ταξιδιώτες (46%) προτιμά το αεροπλάνο. Μόνο ένας στους πέντε (22%) σχεδιάζει να ταξιδέψει με τρένο φέτος.

Οι Γερμανοί παραθεριστές γνωρίζουν τον αντίκτυπο των ταξιδιών τους στο περιβάλλον: το 40% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό του ταξιδιού τους. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο μεταξύ της νεότερης γενιάς (18-34 ετών), με 47%.

Όσον αφορά τη διαμονή, το 41% θεωρούν τη βιωσιμότητα ως σημαντικό κριτήριο επιλογής καταλύματος

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (57%) είναι πρόθυμοι να δεχτούν υψηλότερο κόστος για τα πιο βιώσιμα ταξίδια. Όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια, ένας στους πέντε ερωτηθέντες είπε ότι θα απέφευγε συνειδητά να ταξιδεύει με αεροπλάνο – τόσο για μεγάλα όσο και για σύντομα ταξίδια (20 και 18% αντίστοιχα).

Παρά την τάση για περισσότερη βιωσιμότητα στον προγραμματισμό των διακοπών, η τρέχουσα δύσκολη οικονομική κατάσταση φαίνεται να μειώνει τη σημασία της. Σύμφωνα με έρευνα της YouGov από το 2020, πριν από την πανδημία, μέχρι τώρα το ποσοστό που λάμβανε υπόψη τη βιωσιμότητα μειώθηκε κατά 17%.

Τέλος, σύμφωνα με έρευνα της Bitkom τα εικονικά ταξίδια κερδίζουν το ενδιαφέρον περισσότερων ταξιδιωτών. Το ένα πέμπτο των Γερμανών (21%) αναμένει ότι το 2030 θα εξερευνά ξένα μέρη με τρόπους εικονικής πραγματικότητας αντί να ταξιδεύουν με τον κλασικό, φυσικό, τρόπο.

Παρά την προφανή ελκυστικότητα των εικονικών ταξιδιών, ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα (87%) θεωρεί ότι τα κλασικά ταξίδια με πραγματικές εμπειρίες θα συνεχίσουν να αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ισορροπία στην καθημερινή μας ζωή στο μέλλον