«Άλμα» σε αφίξεις σημείωσε ο Ιούλιος στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, πετυχαίνοντας το υψηλότερο ποσοστό αύξησης που έχει καταγραφεί την τρέχουσα τουριστική περίοδο σε μηνιαία βάση σε σχέση με το 2019.
Συγκεκριμένα, μόνο τον μήνα Ιούλιο, οι απευθείας διεθνείς αφίξεις είναι πάνω από ένα εκατομμύριο, ξεπερνώντας έτσι τον Ιούλιο της χρονιάς-ρεκόρ κατά 20% σε περιφερειακό επίπεδο.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, την οποία απαρτίζουν οι φορείς της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων, τα ποσοστά αύξησης ανά διεθνή αερολιμένα διαμορφώνονται σε 13% για τη Ρόδο, 8% για την Κω, 31% για τη Μύκονο και 65% για τη Σαντορίνη.
Υπήρχαν, δε, ημέρες μέσα στον Ιούλιο που δεν είχαν προηγούμενο για τα διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου, που υποδέχθηκαν ρεκόρ επισκεπτών.
Ενδεικτικά, το αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου υποδέχτηκε περίπου 40.000 διεθνείς επιβάτες τα Σαββατοκύριακα, που είναι ημέρες αιχμής, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Το αεροδρόμιο της Κω υπήρξε ημέρα που εξυπηρέτησε περισσότερους από 10.000 επισκέπτες από το εξωτερικό και τα μικρότερα αεροδρόμια της Μυκόνου και της Σαντορίνης πάνω από 6.000 και 7.000, αντίστοιχα.
Πάντως, από την αρχή της τουριστικής περιόδου οι προορισμοί του Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται αδιάλειπτα υψηλότερα από τις επιδόσεις της τελευταίας κανονικής χρονιάς κατά έναν μέσο όρο που φτάνει, από τις 27 Μαρτίου μέχρι το τέλος Ιουλίου, το 13%.
Πάνω από 3 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό είχαν επισκεφθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, περίπου όσοι αφίχθησαν στα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου κατά τη διάρκεια όλης της περυσινής τουριστικής περιόδου.
Μήνας των Ιταλών στο Νότιο Αιγαίο ο Ιούλιος – Η κίνηση ανά χώρα προέλευσης
Η Μεγάλη Βρετανία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για τη Ρόδο, ξεπερνώντας τη Γερμανία, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ενώ αισθητή έκαναν την παρουσία τους οι Ιταλοί στο νησί των Ιπποτών τον Ιούλιο, καθώς αναδείχθηκαν τέταρτη αγορά μετά τους Πολωνούς.
Αντιστοίχως, και στην Κω η Γερμανία παραμένει σταθερά η δημοφιλέστερη αγορά, ακολουθούμενη από τη Μεγάλη Βρετανία, με τους Ιταλούς να κάνουν την είσοδό τους στις πέντε κορυφαίες αγορές για το νησί του Ιπποκράτη.
Για το νησί των ανέμων, ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο σημείωσαν οι Ιταλοί παραμένοντας η πρώτη αγορά για το νησί, με τους Γάλλους να σημειώνουν επίσης αύξηση ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση.
Τέλος, και για τη Σαντορίνη στην πρώτη θέση βρέθηκε η ιταλική αγορά, ξεπερνώντας, για πρώτη φορά φέτος, τη βρετανική.