Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σε υψηλά επίπεδα είναι η ανάκαμψη της βιομηχανίας κρουαζιέρας, σύμφωνα με νέα στοιχεία από την μεγαλύτερη εταιρεία λιμένων στον κόσμο, Global Ports Holding (CPH).

  • Ο αριθμός σε επιβάτες το τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου ήταν 1,8 εκατομμύρια, μόλις 29% μειωμένος από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019 και οι κλήσεις πλοίων αυξήθηκαν κατά 14%.
  • Τον Απρίλιο, ο όγκος επιβατών ήταν 64% των επιπέδων του 2019 και αυξήθηκε στο 69% τον Μάιο και στο 80% τον Ιούνιο.

«Αυτή η βελτιωτική τάση συνεχίστηκε τον Ιούλιο, με τους όγκους επιβατών να αυξάνονται στο 99% των επιπέδων του 2019 σε όγκο κλήσεων που ήταν 10% πάνω από τα επίπεδα του 2019», ανέφερε η CPH.

Τα έσοδα από κρουαζιέρες για την περίοδο ήταν 25 εκατομμύρια δολάρια, αύξηση 885% από τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η εταιρεία επέστρεψε στο τρίμηνο με κέρδη κρουαζιέρας 16,3 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι ζημίας 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση.

«Ενώ τα επίπεδα πληρότητας παραμένουν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, συνέχισαν να αυξάνονται σε ολόκληρο τον κλάδο και αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αναφέρει η CPH.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τους τελευταίους μήνες, βιώσαμε μια έντονα βελτιωτική τάση στον όγκο των κλήσεων και των επιβατών σε παρόμοια βάση σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Τα στατιστικά μας για την κίνηση του Ιουλίου δείχνουν περαιτέρω βελτίωση στον όγκο επιβατών, με όγκους μόνο 1% κάτω από τα επίπεδα του Ιουλίου 2019 σε παρόμοια βάση, σε σύγκριση με το ποσοστό του πρώτου τριμήνου του 2023 που ήταν -29%».

Παρά τον πρωτοφανή χαρακτήρα της κρίσης Covid-19 και τον σημαντικό αντίκτυπο της, η CPH συνέχισε να αυξάνει τον αριθμό σε λιμάνια κρουαζιέρας στο δίκτυο της.

Από την έναρξη της κρίσης, έχει πλέον προσθέσει δέκα νέα λιμάνια κρουαζιέρας στο χαρτοφυλάκιο της.

Μέχρι το τέλος της περιόδου αναφοράς του 2023, η επένδυση της 250 εκατομμυρίων δολαρίων στο λιμάνι Nassau Cruise Port θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Όπως υπογραμμίζει η CPH «καθώς το όραμά μας για αυτό το λιμάνι γίνεται πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα προσχέδιο για μελλοντικές επενδύσεις σε λιμάνι κρουαζιέρας και θα τοποθετήσει τον όμιλο καλά για περαιτέρω επέκταση του».

Μια 30ετής παραχώρηση για το λιμάνι κρουαζιέρας San Juan στο Πουέρτο Ρίκο υπεγράφη αυτήν την εβδομάδα μετά από 12ετή παραχώρηση για το λιμάνι Tarragona στην Ισπανία και την έναρξη των κρουαζιέρων στο λιμάνι του Vigo σε μια κοινή επιχείρηση 50/50.

Το δίκτυο έχει επεκταθεί στα Κανάρια Νησιά προσθέτοντας τα λιμάνια του Λας Πάλμας, του Αρεσίφε στο Λανθαρότε και του Πουέρτο ντελ Ροζάριο της Φουερτεβεντούρα.
Τα λιμάνια διακίνησαν 1,5 εκατομμύρια επιβάτες κρουαζιέρας το 2019.