Σύμφωνα με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «ο πόλεμος του Πούτιν, όχι ο πόλεμος του ρωσικού λαού», επομένως η Γερμανία δεν θα συμμετάσχει στις εκκλήσεις πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών να σταματήσουν να εκδίδουν τουριστικές βίζες σε Ρώσους πολίτες.

Οι χώρες που υποστηρίζουν αυτόν τον περιορισμό υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται στους Ρώσους πολίτες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη για διακοπές ενώ η κυβέρνησή τους βρίσκεται σε πόλεμο με τη γείτονά της. Η Φινλανδία και η Δανία έχουν ζητήσει ένα ενιαίο ψήφισμα της ΕΕ και ορισμένα κράτη της ΕΕ με σύνορα με τη Ρωσία έχουν σταματήσει να εκδίδουν βίζα σε Ρώσους πολίτες.

«Είναι ο πόλεμος του Πούτιν (του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ) και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό το θέμα», αντεπιτίθεται ο Σόλζε. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλοί Ρώσοι πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα επειδή είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση εκεί.

Είπε, «όλες οι αποφάσεις που λαμβάνουμε (εντός της ΕΕ) δεν θα πρέπει να δυσκολεύουν το να πάμε για ελευθερία, να φύγουμε από τη χώρα», κατά τη διάρκεια μιας μονοήμερης διάσκεψης των πέντε ηγετών των σκανδιναβικών ηγετών στο Όσλο στην οποία προσκλήθηκε η γερμανίδα καγκελάριος. .

Στις 31 Αυγούστου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συγκεντρωθούν σε μια ανεπίσημη συνάντηση για να συζητήσουν το πρόβλημα των θεωρήσεων.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin, η οποία υποστηρίζει μια απαγόρευση, παρατήρησε ότι είναι κάτι που «πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «Δεν είναι μια ασπρόμαυρη ερώτηση. υπάρχουν αποχρώσεις του γκρι».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση σταμάτησε όλες τις πτήσεις από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι Ρώσοι μπορούν ακόμα να οδηγήσουν σε γειτονικές χώρες της ΕΕ και, πιθανώς, να πετάξουν προς τους τελικούς προορισμούς τους εντός της ηπείρου.

Οι θεωρήσεις που εκδίδονται εντός του χώρου Σένγκεν της Ευρώπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις 26 χώρες εντός του χώρου Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων και των 22 μελών της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Συνήθως, δεν γίνονται έλεγχοι μεταξύ αυτών των χωρών για πρόσωπα ή προϊόντα στα σύνορα.