Σύνταξη: tourismtoday.gr

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η Ιταλία είναι πλέον έτοιμη να αποκομίσει τα οφέλη της πρώτης καλοκαιρινής περιόδου, χωρίς περιορισμούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ηλεκτρονικής τιμολόγησης, τα δεδομένα για κρατήσεις, αφίξεις αεροδρομίων και πληρότητα δωματίων, το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι υπηρεσίες διαμονής και εστίασης σημείωσαν αύξηση του ΦΠΑ 66%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

Τα πρόσφατα στοιχεία από το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Istat) αποκάλυψαν ότι ο ιταλικός τουρισμός αξίζει περίπου το 6,4% του ΑΕΠ στα χαρακτηριστικά του προϊόντα και αυξάνεται σε πάνω από το 9% σε σχετικούς κλάδους, όπως αγορές για ταξιδιώτες.
Επιπλέον, το ειδικό βάρος του είναι σημαντικά μεγαλύτερο το θερινό τρίμηνο.

Από τον τουρισμό, μεταξύ των προϋπολογισμών που αυξήθηκαν περισσότερο είναι οι δημοτικοί, όπου το πρώτο επτάμηνο του 2022 οι δήμαρχοι εισέπραξαν 158,6 εκατ. ευρώ από τον τουριστικό φόρο, με άλμα 194% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αρχή του 2021 εξακολουθούσε να επηρεάζεται από την τουριστική πανδημία το πρώτο εξάμηνο, η σύγκριση δίνει +330%, αλλά ακόμη και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η αύξηση ήταν 37,6% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Οι δύο σημαντικοί παράγοντες του ιταλικού τουρισμού το 2022

Ωστόσο, ο ιταλικός τουρισμός το 2022 χαρακτηρίζεται από δύο σημαντικούς παράγοντες.
Το πρώτο είναι η τάση των Ιταλών να επιλέγουν τη χώρα τους ως προορισμό διακοπών.
Πρόσφατη πρόβλεψη της Comfcommercio αποκάλυψε ότι από τα 34,5 εκατομμύρια Ιταλούς που έχουν πάει ή θα πάνε διακοπές επιλέγουν την χώρα τους.

Από την άλλη, ο δεύτερος παράγοντας κινήτρου έχει να κάνει με την επιστροφή του διεθνούς τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ENIT και Assotorismo, οι αεροπορικές κρατήσεις προς την Ιταλία ήταν +222%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021, ενώ τον Αύγουστο η αύξηση ήταν 202%.

Επιπλέον, η μελέτη της Comfcommercio έδειξε ότι 2,2 εκατομμύρια Βορειοαμερικανοί αναμένεται να φτάσουν στην Ιταλία μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου με συνολική εκτιμώμενη δαπάνη άνω των 2,1 δις ευρώ, που σημαίνει περισσότερο από 20% σε σύγκριση με το 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα της Ιταλίας από τον τουρισμό αναμένεται να φτάσουν τα 17 δις ευρώ σε έσοδα αυτό το καλοκαίρι.