Ο τουριστικός κλάδος της Γαλλίας φαίνεται πως επιστρέφει σιγά σιγά στα επίπεδα προ πανδημίας.

Κάμπινγκ

Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε κάμπινγκ αυξήθηκε κατά 17% αυτό το καλοκαίρι σε σύγκριση με το 2021.

Ο Nicolas Dayot, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Hôtellerie de Plein Air, είπε ότι ο λόγος ήταν η επιστροφή των ξένων τουριστών.

«Συγκεκριμένα οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και οι Βρετανοί, που αντιπροσωπεύουν τώρα το 30% των επισκεπτών, σε σύγκριση με το 20% πέρυσι», είπε στο Ouest-France.

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται ότι θα έχει γίνει κράτηση για περισσότερες από 130 εκατ. διανυκτερεύσεις σε κάμπινγκ, περισσότερες από το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2019.

Ο κ. Dayor είπε ότι ένας παράγοντας που συνέβαλε ήταν ο ζεστός καιρός, που σημαίνει ότι αυξήθηκαν οι διαμονές σε σκηνές, τροχόσπιτα και σαλέ.

Ωστόσο, το μόνο μειονέκτημα ήταν ότι οι τουρίστες ξόδευαν λιγότερα σε άλλες εγκαταστάσεις κάμπινγκ, όπως σε εστιατόρια ή σε δραστηριότητες.

Ξενοδοχεία

Ο αριθμός των κρατήσεων ξενοδοχείων στη Γαλλία είναι μόλις 1,2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων και μάρκετινγκ MKG Consulting.

Ο Laurent Duc, πρόεδρος του κλάδου της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της Union des métiers et des industries de l’hôtellerie, είπε ότι «ο Ιούλιος ήταν πολύ καλός, ακόμα κι αν οι κρατήσεις για τον Αύγουστο άργησαν να έρθουν».

Γάλλοι και ξένοι τουρίστες ταξίδεψαν επίσης λιγότερο μακριά και ανακάλυψαν περιοχές κοντά στο σημείο όπου ζουν», πρόσθεσε.

Η μέση τιμή διαμονής σε ξενοδοχείο είναι αυξημένη κατά 22% φέτος σε σύγκριση με το 2019.

Ο κ. Duc το απέδωσε στις τιμές της ενέργειας, στους αυξημένους μισθούς του προσωπικού και στον πληθωρισμό.

Η Ελλάδα στους δημοφιλέστερους προορισμούς των Γάλλων

Ο αριθμός των ταξιδιωτών που περνούν από ταξιδιωτικούς πράκτορες έχει μειωθεί περίπου 5% σε σύγκριση με το 2019, δήλωσε ο Jean-Pierre Mas, πρόεδρος της Entreprises du Voyage, η οποία εκπροσωπεί τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι το μέσο πακέτο διακοπών είναι 20% πιο ακριβό λόγω της αύξησης των αεροπορικών εισιτηρίων, των καθυστερημένων κρατήσεων, των μεγαλύτερων ταξιδιών και των ανθρώπων που αποφασίζουν να ξεκουραστούν μετά από δύο χρόνια διαταραγμένων ταξιδιωτικών σχεδίων.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους ανθρώπους στη Γαλλία ήταν οι ακτές της Μεσογείου, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Τυνησία, η Τουρκία και το Μαρόκο.

Ταξίδι με τρένο

Αριθμό ρεκόρ επιβατών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ανέφερε η γαλλική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF, με 23 εκατ. ανθρώπους να ταξιδεύουν με τρένα TGV, Intercités και Ouigo. Αυτό είναι 10% περισσότερο από το 2019.

Εάν συνυπολογιστούν διεθνείς συνδέσεις, όπως Thalys, Eurostar ή συνδέσεις με άλλες γειτονικές χώρες, ο αριθμός αυτός αυξάνεται στα 28 εκατ. επιβάτες.

Τα περιφερειακά και τοπικά δρομολόγια τρένων αυξάνονται επίσης κατά 15% σε σύγκριση με το 2019.

Αεροπορικά ταξίδια

Τα στοιχεία του Eurocontrol δείχνουν ότι μεταξύ 1 Ιουλίου και 25 Αυγούστου, τα γαλλικά αεροδρόμια κατέγραψαν 250.000 πτήσεις. Αυτό είναι περίπου 10% χαμηλότερο από τις 275.000 πτήσεις που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο το 2019.