H Airbus βλέπει μεγάλες δυνατότητες στις στρατιωτικές και διαστημικές της επιχειρήσεις στην Ταϊλάνδη και έχει επαναλάβει τη δέσμευσή της για την παρουσία της εταιρείας στη χώρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπανγκόκ ενόψει της έκθεσης Άμυνας & Ασφάλειας, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Airbus στην Ταϊλάνδη, Pierre Andre, τόνισε ότι η Ταϊλάνδη είναι μια βασική αγορά για την Airbus, όπου έχει εξελιχθεί σε προμηθευτή επιλογής για τα εμπορικά αεροσκάφη, την άμυνα, το διάστημα και προϊόντα ελικοπτέρων.

Ο Andre υπογράμμισε την εμπορική επιτυχία της εταιρείας στους αντίστοιχους τομείς της χώρας. Υπάρχουν 62 αεροσκάφη Airbus που υποστηρίζουν μεγάλες αεροπορικές εταιρείες στην Ταϊλάνδη, σε όλα σχεδόν τα μοντέλα παραγωγής – A320 Family, A330 Family, A350 και A380.

Πέρα από τον εξαιρετικά ορατό τομέα των εμπορικών αεροσκαφών, στους τομείς των ελικοπτέρων και των στρατιωτικών αεροσκαφών, η Airbus διαθέτει 70 στροφεία και 20 στρατιωτικά αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας που έχουν αναπτυχθεί για αποστολές όπως έρευνα και διάσωση, ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, μεταφορές, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τουρισμός.

«Η Ταϊλάνδη αναπτύσσει σχεδόν όλο το φάσμα των ελικοπτέρων της Airbus, συμπεριλαμβανομένου του μεταφορικού αεροσκάφους H145M πολλαπλών αποστολών για το Βασιλικό Ναυτικό της Ταϊλάνδης, του τελευταίας γενιάς πολλαπλών ρόλων H225M και του τελευταίου στρατιωτικού εκπαιδευτικού στόλου H135 για τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ταϊλάνδης. Εν τω μεταξύ, το τακτικό αερομεταφορέα C295 διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον Βασιλικό Στρατό της Ταϊλάνδης που εκτελεί αποστολές που καλύπτουν τη μεταφορά φορτίου, την ιατρική εκκένωση και την ανάπτυξη παραστρατευμάτων».

Πέρα από τα περιουσιακά στοιχεία των αεροσκαφών, ο Andre τόνισε ότι η εταιρεία έχει επιτυχημένο ιστορικό στην υποστήριξη των διαστημικών προσπαθειών της Ταϊλάνδης.

«Μετά την εκτόξευση του δορυφόρου παρατήρησης της Γης THEOS-1 της Ταϊλάνδης το 2008, η Airbus είναι περήφανη που επιλέχθηκε ξανά για την κατασκευή του συστήματος γεωπληροφοριών επόμενης γενιάς THEOS-2, που θα εκτοξευθεί στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023».

Τον Ιούνιο του 2022, η Airbus και η Υπηρεσία Ανάπτυξης Γεω-Πληροφορικής και Διαστημικής Τεχνολογίας υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για συνεργασία σχετικά με μελλοντικές διαστημικές αποστολές στην Ταϊλάνδη. Αυτή η συνεργασία στοχεύει στην προετοιμασία της υλοποίησης μελλοντικών ταϊλανδικών δορυφόρων και παράγωγων υπηρεσιών, προκειμένου να προωθηθούν οι δυνατότητες του Thai Space για την αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας και η σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

«Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για την ανάπτυξη του Διαστήματος της Ταϊλάνδης στην Ταϊλάνδη και η Airbus είναι πολύ ενθουσιασμένη που παίζει ρόλο σε αυτή την προσπάθεια».

Ο Andre επανέλαβε επίσης τη σημασία των μακροχρόνιων συνεργασιών της Airbus στην Ταϊλάνδη. Εκτός από ένα εξοχικό γραφείο, η εταιρεία δημιούργησε ένα Κέντρο Υπηρεσιών Επιχειρήσεων Πτήσεων Airbus στην Μπανγκόκ, καθώς και ένα κέντρο πελατών ελικοπτέρων που παρέχει πολιτική και στρατιωτική MRO και τεχνική βοήθεια σε πελάτες στο γειτονικό Λάος και την Καμπότζη. Η Airbus παραμένει ο μόνος κατασκευαστής ελικοπτέρων με εγκαταστάσεις συντήρησης στην Ταϊλάνδη σήμερα.

Η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την Thai Aviation Industries (TAI) για την υποστήριξη όλων των κυβερνητικών στόλων ελικοπτέρων της χώρας. Η TAI είναι ο κύριος εργολάβος και το κέντρο ολοκλήρωσης της Airbus για τις πωλήσεις και τη διανομή των ελικοπτέρων της στους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς πελάτες της Ταϊλάνδης.

Στον τομέα της κατασκευής, η Airbus έχει συμβόλαιο με την Triumph Aviation Services Asia για την επισκευή, γενική επισκευή και τροποποίηση δομών σκελετού αεροσκαφών για αεροσκάφη A320, A330 και A340 που εκμεταλλεύονται αερομεταφορείς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Ο προμηθευτής σύνθετων εξαρτημάτων Qarbon Aviation παράγει επίσης ανταλλακτικά για τα A320, A330 και A350.

«Η Ταϊλάνδη είναι βασικός εταίρος της Airbus και παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στην ενίσχυση των συνεργασιών μας στη χώρα για την υποστήριξη του αναπτυσσόμενου τομέα της αεροδιαστημικής», δήλωσε ο Andre.